29 Mart 2007 00:00

AB zirvesinden sonra ilk müzakere

Türkiye ile AB arasındaki fiili üyelik müzakereleri bugün yeniden başlıyor. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın hazır bulunacağı Brüksel’deki görüşmelerde, “İşletmeler ve Sanayi Politikası” başlığı açılacak.

Paylaş

Türkiye ile AB arasındaki fiili üyelik müzakereleri bugün yeniden başlıyor. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın hazır bulunacağı Brüksel’deki görüşmelerde, “İşletmeler ve Sanayi Politikası” başlığı açılacak. Böylece Türkiye, Ek Protokol’ü uygulamadığı gerekçesiyle sekiz başlığın askıya alınması ile cezalandırıldığı aralık ortasındaki AB zirvesinden bu yana ilk kez müzakere masasına oturacak.
“İşletmeler ve Sanayi Politikası” başlığına ilişkin fiili müzakereler, bugün Hükümetlerarası Konferans çerçevesinde Brüksel’de başlayacak. Devlet Bakanı ve Büşmüzakereci Ali Babacan da görüşmelerde hazır bulunacak. Bu başlık, 12 Haziran 2006 tarihinde açılıp kapatılan “Bilim ve Araştırma” başlığının ardından müzakereleri açılan ikinci fasıl olacak. Türkiye’nin 35 müzakere başlığına ilişkin tarama süreci, 20 Ekim 2005’te başlamış ve bir yıl sonra Ekim 2006’da sona ermişti.
AB Genişleme Komitesi’nce salı günü üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtilen “İşletmeler ve Sanayi Politikası” faslındaki müzakerelerin başlayabilmesi için bugün, AB ülkelerinin Brüksel’deki daimi temsilcilerinden oluşan Komite (COREPER) AB’nin, bu başlığa ilişkin Ortak Pozisyon Belgesi’ne onay vermesi gerekiyor. COREPER’in onay vermesinden sonra belge, üye ülkelere ve Türkiye’ye iletilecek. AB’nin bu başlığa ilişkin özel kriterler getirmesi beklenmiyor.
“İşletmeler ve Sanayi Politikası” başlığındaki müzakerelerin açılmasının, Türkiye’nin AB sürecinin devamı açısından önem taşıdığı belirtiliyor. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

‘Erhan bizim elimizden koptu’

SONRAKİ HABER

‘Ortadoğu’da Barış ve Güvenlik’ sempozyumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...