29 Mart 2007 00:00

Üç çocuktan biri 14 yaşını göremiyor

Ülkeleri gelir gruplarına göre üçe ayıran Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre, gelişmiş ülkelerde 14 yaşın altında çocuk ölümleri yüzde 1’in altında seyrederken, az gelişmiş ülkelerde her üç çocuktan biri 14 yaşına gelmeden yaşama veda ediyor.

Paylaş

Ülkeleri gelir gruplarına göre üçe ayıran Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre, gelişmiş ülkelerde 14 yaşın altında çocuk ölümleri yüzde 1’in altında seyrederken, az gelişmiş ülkelerde her üç çocuktan biri 14 yaşına gelmeden yaşama veda ediyor.
DS֒nün resmi internet sitesinde yayınlanan rapor, ülkeleri Dünya Bankası’ndan alınan gelir bilgilerine göre ‘gelişmiş’, ‘gelişmekte olan’ ve ‘az gelişmiş’ olmak üzere üç gruba ayırırken, özellikle birinci grup ile ikinci grup ülkeler arasında gerek ölüm nedenleri, gerekse ortalama ömür istatistiklerinde çarpıcı farklılıklar olduğu gözler önüne seriliyor.
Varlıklı ve yoksul ülkeler arasında yaşam kalitesi, sosyal konular ve ölüm nedenleri bakımından ciddi farklılıklar bulunsa da koroner arter hastalıkları her üç grupta da ölüm nedenleri arasında ilk iki sırada yer alıyor. Gelişmiş ülkelerde birinci ölüm nedeni koroner arter hastalıkları, ikinci ölüm nedeni ise felç ve beyin fonksiyonlarına ilişkin diğer hastalıklar olarak belirlenirken, gelişmekte olan ülkelerde bu hastalıklar yer değiştirerek ilk iki sırayı alıyor. Az gelişmiş ülkelerde de birinci ölüm nedeni koroner arter hastalıkları, ancak ikinci sırada diğer iki grupta daha alt sıralarda yer alan solunum yolları enfeksiyonları yer alıyor.
İlk neden AIDS
DS֒nün hazırladığı rapor, dünya genelinde ölüm nedenlerinde ilk iki sıradaki benzerlikler olduğunu, buna karşılık diğer ölüm nedenlerinde ülkenin gelişmişlik düzeyine bağlı olarak önemli farklılıklar bulunduğunu gözler önüne serdi.
Rapora göre, gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri listesinde ilk onda yer almayan HIV/AIDS, gelişmekte olan ülkelerde 4., az gelişmiş ülkelerde ise 3. en yaygın ölüm nedeni. Bu durumun en önemli nedeni, gelişmiş ülkelerde güvenli cinsel ilişki oranının fazla olması ve gelişmiş ülke vatandaşlarının gerek HIV tanısının konmasında gerekse bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik tedavilerde daha fazla şansa sahip olmaları.
DS֒nün raporu, gelişmiş ülkelerde trafiğin artık canavar olmaktan çıktığını da ortaya koyuyor. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en yaygın 10 ölüm nedeni arasında yer alan trafik kazaları, gelişmiş ülkelerin listesinde yer almıyor.
En çok yoksulluk vuruyor
Birinci ve ikinci grupta yer alan ülkelerde kanser türleri sıralamada yer alırken, yoksul ülkelerde yaşayan önemli sayıda insan ise verem, sıtma ve ishal gibi hastalıklardan ölebiliyor. Az gelişmiş ülkelerde doğum ve doğum sonrası komplikasyonları da gelişmiş ülkelerin aksine anne ve bebek sağlığını tehdit ediyor.
Rapor, yoksulluk ve olanaksızlıkların en çok çocukları vurduğunu çok net biçimde ortaya koyuyor. Gelişmiş ülkelerde 14 yaşın altında çocuk ölümleri yüzde 1’in altında seyrederken, az gelişmiş ülkelerde her üç çocuktan biri 14 yaşına gelmeden yaşama veda ediyor.
Dünya genelinde her yıl ortalama 11 milyon çocuk, 5 yaşın altındayken ölüyor. Rakamlar, dünya genelinde ölen çocukların yüzde 98’inin gelişmekte olan ve yoksul ülkelerde hayata gözlerini yumduklarını ortaya koyuyor. (İzmir/AA)
Senem Yazıcı
ÖNCEKİ HABER

Belediye yıkıma başladı

SONRAKİ HABER

Kuğulu Kavşağı cehalet ürünü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...