30 Mart 2007 00:00

‘Uyumsuzluğa’ imza attılar

Almanya Federal Hükümeti, Göç Yasası’nın sertleştirilmesini jet hızıyla onayladı. Evlilik yaşı 18’e çıkarıldı, evlilik yoluyla geleceklere Almanca şartı getirildi.

Paylaş

Almanya Federal Hükümeti, Göç Yasası’nın sertleştirilmesini jet hızıyla onayladı. Evlilik yaşı 18’e çıkarıldı, evlilik yoluyla geleceklere Almanca şartı getirildi.
Federal İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 400 sayfalık Göç Yasası’nı sertleştirme taslağı, Bakanlar Kurulu tarafından oybirliğiyle kabul edildi. AB Uyum Yasaları çerçevesinde Göç Yasası’nda yapılan 11 değişiklik, göçmenlerin yaşamını daha da zorlaştıracak. Yasa, 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek.
Evliliklerde Almanca şartı
Kabul edilen yasada en önemli kısıtlama, yabancıların evlilik yoluyla aile birleşimine getirildi. Evlilik yoluyla Almanya’ya gelme yaşı 18 olarak belirlendi. Böylece başka ülkelerde 18 yaşından küçük evlenenlerin, aile birleşimi yoluyla Almanya’ya gelmelerinin önüne geçilecek.
En tartışmalı konu ise “memlekette Almanca” öğrenme şartının onaylanması. Buna göre Almanca bilmeyenlere, aile birleşim yolu kapatılıyor. “Hollanda modeli” olarak bilinen bu düzenlemeye göre evlilik yoluyla Almanya’ya gelmek isteyenler, konsolosluklar ya da Goethe Enstitüleri’nde sınava tabi tutulacak. Yeterli Almancaya sahip olmayan eşlere vize verilmeyecek. Adayların nasıl Almanca öğreneceği ise tam olarak belli değil. Türkiye ile Almanya arasında daha önce yapılan görüşmelerde AKP Hükümeti, Almanca kursları için sorumluğu üstlenebileceğini açıklamıştı. Ancak gelen tepkiler üzerine bunun doğru olmadığını ileri sürmüştü.
Kurslara katılmayanlara ceza
Yasa tasarısında, gösterilen entegrasyon kurslarına katılmayan göçmenlerin cezalandırılması da yer alıyor. Ayrıca vatandaşlığa geçişlere ek zorluklar getiriliyor. Bu kapsamda, genel olarak hukuk ve toplumsal düzene bağlılık isteğine bir de yaşam ilişkilerine uyumluluk ekleniyor. Bu çerçevede eyaletlere Vatandaşlık Kursları açma imkanı sağlanıyor. Bazı eyalet hükümetleri, daha önce “Vatandaşlık Kursları”nın açılmasını, vatandaş olacak göçmenlerin öncelikli olarak bu kurslara katılmasını talep etmiş, kursları başarıyla bitirmeyenlere vatandaşlık verilmemesini istemişti. Özellikle Bavyera, Baden-Württemberg ve Hessen eyaletlerinin “Vatandaşlık Kursları” açması bekleniyor.
Yasa tasarısına göre, genç ve yetişkin göçmenlerin Alman vatandaşlığı daha kolay geri alınabilecek. Tasarıyla ayrıca, 23 yaşına kadar çifte vatandaş statüsündeki göçmen gençler arasında çeşitli olaylara karışanlara Alman vatandaşlığının verilmemesi hedefleniyor.
İş bulana kalıcı oturum
Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ile Hıristiyan Demokratlar (CDU/CSU) arasında uzun süreden beri üzerinde tartışma yürütülen, geçici oturum (Duldung) sahiplerine kalıcı oturum verilmesi konusunda sağlanan uzlaşma ise aynen onaylandı. Buna göre evlilerde 6, bekarlarda 8 yıl şartını yerine getirenler ve 2009 yılı sonuna kadar kendi geçimini sağlayanlara oturum hakkı verilecek. Geçimini sağlayamayanlar bu haktan mahrum bırakılacak.
Federal Hükümet Göç ve Uyum Müsteşarı Prof. Maria Böhmer, toplam 60 bin geçici oturum sahibi sığınmacının kalıcı oturum alabileceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Resmi rakamlara göre, Almanya’da geçici oturuma sahip 180 bin sığınmacı yaşıyor. Böylece, söz konusu grubun en fazla üçte biri, yeni düzenlemeden yararlanabilecek.
Yardım kuruluşları ve göçmen örgütleri, 4 milyondan fazla işsizin olduğu ülkede geçici oturum sahibi insanların iş bulmasının oldukça zor olduğunu belirterek “geçimini sağlama” şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi.
Yatırımcı yabancıya kolaylık
Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan taslakta, Almanya’ya yatırım yapmak isteyen yabancılara konulan kriterler ise yumuşatıldı. Buna göre, daha önce en az 1 milyon Avro yatırım yapanlara ve 10 kişiyi çalıştıracak yabancı yatırımcılara oturum verilebileceği biçimindeki kriter değiştirilerek kriterler, 500 bin Avro ve 5 kişiye dönüştürüldü.
Böylece, evlilik yoluyla ülkeye geleceklerin önüne yeni engeller çıkarılırken yatırımcılara kolaylık getirilmiş oldu. Yasa tasarısı, Almanya tarihinde ilk kez olarak geçen yıl 14 Temmuz’da toplanan Uyum Zirvesi’nin birinci yıldönümünde, yani 15 Temmuz’da resmen yürürlüğe girecek.
Sol Parti’den tepki
Sol Parti Federal Parlamento Grubu Uyum Politikası Sözcüsü, aynı zamanda Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu üyesi Sevim Dağdelen ise, Federal Hükümet’in Göç Yasası’nı sertleştirmesini eleştirerek “Her fırsatta göçmenleri entegrasyondan yana olmamakla suçlayan hükümet ortakları, entegrasyonu engelleyen yeni bir yasaya daha imza attı” demişti. (Berlin/EVRENSEL)
Yasada neler var?
  • Evlilik yoluyla Almanya’ya gelecek olanlar Almanca sınavına tabi tutulacak.
  • Evlilik yaşı en az 18 olacak.
  • Entegrasyon Kursları’na katılmayanlar cezalandırılacak.
  • Vatandaşlığa geçişler öncesinde ‘Vatandaşlık Kursları’ açılacak.
  • 18 yaşın üstündeki göçmenlerin Alman vatandaşlığı kolay bir şekilde geri alınabilecek.
  • 31 Aralık 2009’a kadar kendisine bir iş bulabilen geçici oturum hakkı (Duldung) sahiplerine oturum verilecek.
  • Yabancı daireleriyle polis arasındaki işbirliği güçlendirilecek.
  • Vize alan yabancılardan parmak izi ve fotoğraf alınacak.
  • Yabancı yatırımcılara oturum kolaylığı getirilecek. (AVRUPA HABER MERKEZI)
  • ÖNCEKİ HABER

    Oto tamircileri iş bırakarak uyardı

    SONRAKİ HABER

    Sesler’in düşündürdükleri...

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...