30 Mart 2007 00:00

İran’ın mesajı net

İran, Basra Körfezi’ne dökülen ve Irak ile sınırını oluşturan Şât-ül Arap Nehri’nde sınır ihlalinde bulundukları gerekçesiyle esir aldığı 15 İngiliz deniz piyadesi konusundaki baskı ile tehditlere rağmen tavrını sürdürüyor.

Paylaş

İran, Basra Körfezi’ne dökülen ve Irak ile sınırını oluşturan Şât-ül Arap Nehri’nde sınır ihlalinde bulundukları gerekçesiyle esir aldığı 15 İngiliz deniz piyadesi konusundaki baskı ile tehditlere rağmen tavrını sürdürüyor. İran, konunun İngiltere tarafından BM’ye taşınma girişimleri üzerine, esir aldığı 15 İngiliz deniz piyadesi arasındaki tek kadın askeri serbest bırakmaktan da vazgeçti. İngiltere, BM Güvenlik Konseyi’nin, İran’ı kınamasını talep ediyor.
İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Ali Rıza Afşar, Mehr ajansına yaptığı açıklamada, “Tutuklu kadın askeri bırakma kararı almıştık. Ancak İngiliz yetkililerin uygunsuz davranışları, kadın denizcinin serbest bırakılması konusunun askıya alınmasına neden oldu” dedi. Afşar, İngiltere’nin “psikolojik savaş ve propagandayla” konuyu büyüttüğünü de belirtti. Tahran ayrıca, askerlerin serbest bırakılması konusunu, “İngiltere’nin hatasını kabul etmesi” şartına bağladı.
Diğer taraftan İran’ın Irak’taki Basra Konsolosluğu’nun ise İngiliz askerlerince kuşatıldığı ifade edildi. Askerlerin bu sırada havaya ateş açtığı da söylendi. İranlı Konsolos Nasır Bağban, “İngiliz askerlerinin ele geçirilmesi nedeniyle bizi rahatsız etmeye çalışıyorlar, ama bu, sorunu daha da ağırlaştırır” dedi.
‘Yalancılık’ suçlaması
İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani, soruna ilişkin en mantıklı yöntemin eldeki teknik ve hukuki belgelerin sunulması olduğunu ifade ederek, İngiltere hükümetinin elindeki belge ve delilleri kendilerine ulaştırmak yerine, “kışkırtıcı davranışlarla gerçekleri örtbas etmeyi” tercih ettiğini belirtti.
İngiltere hükümetinin başvurduğu yöntemle İran’ı baskı altına almak istediğini söyleyen Laricani, “Olayın İran karasularında olduğu açık. Yalan söylüyor ve gerçeği kabul etmiyorlar” dedi. İngiltere’nin ikili ilişkileri dondurmasına da değinen Laricani, “Zaten İran’da çok sayıda kişi İngiltere ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini istiyor” dedi.
“Arabuluculuk” yapması istenen Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise, İran’ın, “askerlerin serbest bırakılmaması için kendine göre gerekçeleri olduğunu” söyledi.
İngiltere’den gelen arabuluculuk talebi, İran tarafından “üçüncü tarafa gerek yok” denilerek reddedilmişti.
‘İhlali kabul edin’
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ise, “Krizin ancak İngiltere’nin bir hata yaptıklarını ve denizcilerin İran’ın karasularına girdiklerini kabul etmesi halinde” çözülebileceğini söyledi. İngiliz askerlerin, İran sınırlarına “6 farklı noktadan” girdiğini belirten İran, 15 İngiliz askerinin “sınırlarını ihlal etmesini” kayda geçirmek için BM’ye başvuracağını da açıkladı.
Askerlerin görüntüleri
Diğer yandan İran’ın uydudan Arapça yayın yapan El Alem televizyonu, esir kadın asker Faye ve bir grup diğer İngiliz esirin, yemek yerlerken ve ifade verirken alınmış görüntülerini yayınladı.
Görüntülerin televizyonda yer almasının hemen ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama yapıldı ve “Ele geçirilen mürettebatın görüntülerinin yayınlanması kesinlikle kabul edilemez bir durumdur” denildi. (DIŞ HABERLER)‘Sınırı ihlal ettik’

İran’ın geçen cuma günü karasularının ihlal edildiği gerekçesiyle esir aldığı askerlerden kadın asker Faye Turney, El Alem televizyonundaki kaydında, İran karasularını ihlal ettiklerini kabul ederek, “İranlılar, son derece nazik, müşfik düşünceli davrandılar. Durumumuz iyi” dedi. Tutuklanışlarının “normal” olduğunu söyleyen Turney’in ailesine yazdığı bir mektupta;
“Sevgili Anne ve Baba,
Size tutuklu bulunduğum İran’dan yazıyorum. İran karasularına girdiğimiz sırada botumuzdayken gözaltına alındık. Bana iyi bakılıyor. İnsanlar, dostane ve konuksever, şefkatli ve sıcak. İranlılara da karasularına girdiğimiz için bir mektup yazarak özür diledim.” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)
ABD’nin gözdağı tatbikatı sona erdi

Amerikan donanmasının, İran’ın 15 İngiliz’i esir almasının ardından Tahran’a gözdağı amacıyla başlattığı Basra Körfezi’ndeki tatbikatı sona erdi. Beşinci Filo Sözcüsü Charlie Brown, deniz kuvvetlerinin 2003’ten beri Körfez’de yaptığı en büyük tatbikatın sona erdiğini, bazı eğitim faaliyetlerinin ise dün bittiğini söyledi. Basra Körfezi’ndeki tatbikata, iki uçak gemisiyle yüzden fazla savaş uçağı katıldı.
Amerikan 5. Filosu, tatbikat kararının iki hafta önce alındığını, İran’ın nükleer programı ve esir kriziyle ilgisi olmadığını iddia etmişti. (DIŞ HABERLER)
İngiliz basını öfke kustu

İngiliz basını, İran’ın gözaltına aldığı 15 İngiliz askerinin görüntülerinin İran devlet televizyonunda yayımlanmasına sert çıktı.
The Times, “tutsakların İran’ın propaganda savaşı için teşhir edildiğini” iddia ederken, Daily Mail, sorunun çözümünde yetersiz kaldığını belirttiği İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nı manşetten eleştirdi. Gazetenin manşetten verdiği haberde, “Bir İngiliz annesi, esir olarak devlet televizyonunda teşhir edildi. Başörtüsü takmaya zorlandı. Kendisini esir alanları övmek zorunda bırakıldı. Ve bizim kudretli Dışişlerimiz sadece ‘bunun kabul edilemez olduğunu’ söylüyor” ifadesi kullanıldı. The Daily Telegraph’ın haberinde ise, İngiliz kadın askerin özre zorlandığı iddia edilerek, bu durumun İngiltere’de büyük bir öfkeye yol açtığı kaydedildi. The Guardian’ın başyazarı da İran’ın tavrının “kabul edilemez” olduğunu belirterek, krizin aşılması için Türkiye, Suudi Arabistan, Irak ve AB’nin devrede olduğuna işaret etti. Gazetenin bir diğer yazarı olan Timothy Garton Ash de “İran’ın şantajı” karşısında Avrupa’nın gerçek bir dayanışma sergilemesi gerektiğini yazdı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD Senatosu çekilme takvimini onayladı

SONRAKİ HABER

Oto tamircileri iş bırakarak uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...