30 Mart 2007 00:00

Kızıldere şehitleri eylemle anıldı

Tokat-Niksar’ın Kızıldere köyünde, 30 Mart 1972 tarihinde katledilen THKP-C ve THKO önderleri, 35 yıl sonra yine devrim ve mücadele sözleriyle anıldılar.

Paylaş

Tokat-Niksar’ın Kızıldere köyünde, 30 Mart 1972 tarihinde katledilen THKP-C ve THKO önderleri, 35 yıl sonra yine devrim ve mücadele sözleriyle anıldılar.
Darbe Karşıtı Platform’u oluşturan parti, sendika ve kitle örgütünün temsilcileri, dün Konur Sokak’ta toplandılar. Dönemin gazete arşivlerinin sergilendiği bir serginin de açıldığı anma etkinliği, saygı duruşuyla başladı. “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek” gibi sloganların atıldığı etkinlikte, katledilen devrimcilerin isimleri haykırılarak mücadele sözü verildi.
Etkinlikte konuşma yapan Ankara 78’liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, devrim ve sosyalizm mücadelesinin yiğit önderleri Mahir Çayan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna, Cihan Alptekin, Sinan Kazım Özüdoğru’nun katledilişlerinin üzerinden 35 yıl geçtiğini belirtti. Mahir’ler, Deniz’ler, İbrahim’lerin 12 Mart faşizmine karşı savaşırken sonraki yıllarda açığa çıkacak darbelere ve darbe düzenine karşı savaştıklarını bildiklerini söyleyen Sümbüloğlu, Kızıldere katliamının, egemenlerin tankına-topuna karşı halkın değerlerini kuşanmış devrimcilerin bir direniş tarihi olduğunu dile getirdi. Sümbüloğlu, “Emperyalizme ve faşizme karşı mücadelede bayraklaşan devrimcilerin bize bıraktıkları mirasa yaraşır olmayı hak etmeliyiz” şeklinde konuştu.
Öte yandan 78’liler Türkiye Girişimi’nden yapılan yazılı açıklamada, Kızıldere katliamının karanlıkta kalan yanlarının açığa çıkarılması talep edildi. Girişimin açıklamasında, Türkiye’yi bugünün karanlığına mahkum etmenin bedelinin, başta 68 kuşağı olmak üzere 78’liler ve devamı gençlik kesimlerinin tasfiyesi olduğu belirtildi. (Ankara-İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GÜNLÜK

SONRAKİ HABER

Acaristanbul’un yıkım kararı durduruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...