31 Mart 2007 00:00

Şiddet yasası değişiyor

Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önlemeye Dair Kanun’da değişikliğe gidiliyor. Kanunun yeni halinde mevcut kanunu uygulamayan mülki amirler hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ yahut ‘görevi ihmal’ suçundan doğrudan soruşturma açılabilecek.

Paylaş

Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önlemeye Dair Kanun’da değişikliğe gidiliyor. Kanunun yeni halinde mevcut kanunu uygulamayan mülki amirler hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ yahut ‘görevi ihmal’ suçundan doğrudan soruşturma açılabilecek. Stada silah, kesici veya delici alet, sis veya ses bombası sokan kişiler hakkında hapis cezası öngörülürken, müsabakalardan men ve para cezası getiriliyor. Ayrıca yasaklı olmasına rağmen spor alanlarına girenlere, bu kişilere yardımcı olanlara ve önlem almayanlara 3 aydan bir yıla kadar hapis cezası verilecek.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan hazırlanan yeni kanun teklifini, ilk kez Futbol Extra dergisine açıkladı.
Kanunu uygulama sorunları
Sporda şiddeti önlemeye dair kanunun çok iyi hazırlanmış bir yasa olduğunu, ancak yasanın uygulamasında sorunlar ortaya çıktığını belirten Toptan, “Taşrada küçük illerde zaman zaman bu uygulamalar yapıldı. Buralarda valilerin başkanlığındaki güvenlik kurulları bu yasanın uygulanması anlamında bir takım yaptırımlara gitti, ama büyük kulüplerin bulunduğu şehirlerin yöneticileri için böyle bir yola tevessül edilemeyince bu kanunun rafa kaldırıldığı gibi bir izlenim doğdu. Şimdi anladık ki, güvenlik idarecilerini, valileri, kaymakamları, daha sorumlu davranmaya sevk edecek bir düzenlemeye ihtiyaç var. Onları bu yaptırımları uygulamaya mecbur edecek bir düzenlemeye ihtiyaç var. Yeni yasa tasarısı buna bir çözüm getiriyor. Artık yüklenen görevleri yerine getirmeyen idareciler hakkında ceza kanunumuzun ‘görevi kötüye kullanmak’ yahut ‘görevi ihmal’ suçundan doğrudan soruşturma açılabilecek. Bu çok önemli bir yaptırım. Yani her hangi bir ilin valisi o ilde olan olaylar nedeniyle o yasanın vermiş olduğu yetkileri kullanmaz, yaptırımları yerine getirmezse doğrudan ceza kanunu ihlal etmiş olacak ve hakkında soruşturma açılacak” ifadelerini kullandı.
Hapis cezası
Mevcut yasanın genelde cezai yaptırımlar içermediğini, daha çok para cezaları ve müsabakadan men cezaları getirdiğini dile getiren Toptan, “Burada bazı suçlarda değişiklik yapma ihtiyacı ortaya çıktı. Spor alanlarına silah, kesici veya delici alet, sis veya ses bombası sokan kişiler hakkında bir hapis cezası öngörülüyor. Artı, müsabakalardan men ve para cezası getiriliyor. Kanuna göre, yasaklı olan kulüp başkanı, yönetici veya taraftarın spor müsabakası alanına gitmek yerine o gün o saatte karakolda bulunması lazım geliyor. Ancak baktık ki bunun pratikte uygulama alanı yok. Bunun yerine, yasaklı olmasına rağmen müsabakalara girenlere doğrudan bir cezai yaptırım getiriyoruz. Yasaklı olmasına rağmen spor alanlarına girenlere, bu kişilere yardımcı olanlara ve önlem almayanlara 3 aydan bir yıla kadar hapis cezası şeklinde bir hüküm getirdik. Bir kulüp başkanına müsabakadan men cezası veriyorsunuz, kulüp başkanı sadece şeref tribününe gitmiyor, kendi locasına gidip maçı seyrediyor. Yani kanun amacına hizmet etmemiş oluyor” dedi.
İstanbul Valisi’ne çağrı
Herhangi bir baskıyla karşılaşmasalar bile büyük kulüplerin bulunduğu yerlerin idarecilerinin kulüplerle karşı karşıya gelmemek için olayları görmezlikten geldiğini söyleyen Toptan, “Halbuki bu yasa çıktıktan sonra statlarda adam öldürüldü, insanlar dövüldü, seyirciler birbirini yaraladı. Kanun uygulandığı takdirde akıl almaz para cezaları var. Bu yüzden bundan sonra kimse bu tip olayları artık yapamaz. Öyle cezalar var ki, kulüplerin yöneticileri artık müsamaha gösteremez. Mevcut yasada kanunu uygulamayan yöneticilere ne ceza verilir konusunda bir boşluk vardı. Bunun bir yaptırımı yoktu. Ama şimdi o idareciler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ‘görevi ihmal’ yahut ‘görevi kötüye kullanma’ suçu nedeniyle savcılık soruşturma başlatabilecek” diye konuştu.
İstanbul Valisi Muammer Güler’e büyük görev düştüğünü belirten Toptan, Vali Güler’in yasayı uygulaması halinde hiçbir sorunun kalmayacağını söyledi.
‘Kulüp başkanları tahrik ediyor’
Topyekün bir şuur etrafından toplanılmazsa futbolda şiddeti önlemenin çok zor olduğunu kaydeden Toptan, “Kulüp başkanlarının tamamı taraftarlarını daha fanatikleştirmeye, tahrik etmeye dönük. Kimse bilgilendirmeye dönük açıklama yapmıyor. Herkes taraftara ve tribüne beyanat veriyor. Bunlar yazılmasa, söylenmese, yayınlanmasa, kulüp başkanları bunları söyleme gereğini de duymayacaktır. Burada olaya yukardan topyekün bakmak lazım. Maalesef kulüp yöneticileri kadar fanatik olan kulüp yazarları var. Bunlar da kulüp yöneticileri gibi çalışıyor. Kulübün içişlerine müdahale ediyorlar. Kulüp yazarlığı varsa, onun görevi kendi kulüp yöneticilerini dikkate davet etmek olmalı. Onları daha olgunlaştırmaya çalışması lazım. Herkes için söyleyemem ama maalesef spor yazarlarımız bunun tersini yapıyor. Topyekün bir şuur etrafından toplanılmazsa futbolda şiddeti önlememiz çok zor olur” dedi.
‘3 büyükler kayrılıyor’
Türk futbolunda 3 büyüklerle diğer kulüpler arasında her alanda bir ayrım yapıldığının kesinlikle görüldüğünü belirten Toptan, “Maalesef sadece bu kanunun uygulamasında değil, her alanda bir ayrım yapıldığı kesinlikle görülüyor. Kesinlikle üç büyükler lehine bir ayrım yapılıyor. Üç büyük kulüple diğerleri arasında Merkez Hakem Kurulu, Futbol Federasyonu ve idareciler tarafsız olmuyor, olamıyor” şeklinde konuştu. (SPOR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

ABD’li yüzücülerden 2 dünya rekoru daha

SONRAKİ HABER

Beklenen tartışma yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...