31 Mart 2007 00:00

Öğrencilerden “Amatör Sanat Günleri”

Çukurova Üniversitesi’nde bir grup öğrenci “Amatör Sanat Günleri” düzenliyor. Beş kişi ile başlayan etkinlik 40 öğrencinin ortak çalışmasına dönüştü.

Paylaş

Çukurova Üniversitesi’nde bir grup öğrenci “Amatör Sanat Günleri” düzenliyor. Beş kişi ile başlayan etkinlik 40 öğrencinin ortak çalışmasına dönüştü.
Üniversite bünyesinde amatör dergi çıkaran öğrenciler, bir araya gelerek “Amatör” bir etkinlik hazırladılar. Öğrenciler, kalıplara, tek tipliğe, sanatın metalaştırılmasına karşı çok sesli, değişken ve kolektif bir sanat anlayışı için çalıştıklarını anlatıyorlar. Kendi aralarında topladıkları para ve TMMOB’un mali desteğiyle etkinliklerin finansmanını sağlayan öğrenciler, işe beş kişiyle başladıklarını şimdi ise kırk kişilik bir kadroyla çalıştıklarını belirtiyorlar.
“Amatör Sanat Günleri” kapsamında gösterilecek etkinlikler için, sinemadan şiire, tiyatrodan müziğe ve panellere kadar birçok faaliyet yürütülüyor. Etkinliğin tanıtımını üniversitenin her yerinde skeç ve müzik dinletileri düzenleyerek yapan gençler, bu işi gelenekselleştirmek istediklerini ifade ediyorlar. “Üniversitede bir hayalet dolaşıyor” yazılı el ilanları çıkaran gençler “Artık somut ve kolektif işlerin yapılması gerektiğini dile getiriyorlar. Etkinlik alanı olarak seçilen R1 kampusu, çalışmaları izlemeye gelen öğrencilerin akınına uğrarken, etkinlikte görev alan öğrencilerde ise bir koşturmaca göze çarpıyor. Bu sırada görüşlerini aldığımız Zerrin Yıldırım ve Özge Sapmaz, sürekli tüketen ve kalıplar içine sıkıştırılmış gençliğin bu şenlikte üreten ve özgürce hareket edebilen bir hale geldiğine dikkat çekiyor. Yıldırım, etkinliğin sisteme muhalif bir ses olduğunu, üniversitede şirketlere tanınan imkanların öğrencilere tanınmamasına karşı yapıldığını söylüyor. Özge Sapmaz ise öğrencilerin okulların ana bileşeni olduğunu vurguluyor. Sapmaz, sanatın ve bilimin alınıp-satılan bir metaya dönüştürüldüğünü, böylece aydın insan modelinin yok edilmek istendiğini vurguluyor.
Etkinlik alanının her tarafını süsleyen renkli afişlerde ise sanatın piyasalaştırılmasına, sermayenin profesyonelliğine karşı, amatör bir muhaliflik vurgusu öne çıkarılıyor. Bir afişin önünde rastladığımız Berna Deveboynu, çalışmalara sonradan katıldığını ifade ederek, “Çevremden uzaklaşıp içe döndüğüm bir anda bu etkinliğe katıldım, kolektif çalışmayla birçok şeyin üstesinden gelinebildiğini öğrendim” diyerek etkinliğin geliştirilmesi gerektiğini söylüyor. (Adana/EVRENSEL)
M. Talip Aytimur
ÖNCEKİ HABER

Arabesk’in fotoğrafı nasıl çekilir?

SONRAKİ HABER

Genç işçilere açık mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...