31 Mart 2007 00:00

Sadr yine eylem çağrısı yaptı

Irak’ta radikal Şii lider Mukteda Sadr, ABD’yi ülkede felaketlere yol açmakla suçladı ve Bağdat’ın Amerikan işgaliyle düşmesinin dördüncü yıldönümü olan 9 Nisan’da kitlesel gösteri yapılması çağrısında bulundu.

Paylaş

Irak’ta radikal Şii lider Mukteda Sadr, ABD’yi ülkede felaketlere yol açmakla suçladı ve Bağdat’ın Amerikan işgaliyle düşmesinin dördüncü yıldönümü olan 9 Nisan’da kitlesel gösteri yapılması çağrısında bulundu.
Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu, 2004 yılında Amerikan askerleriyle çatışmalara girmiş, ancak geçen ay Bağdat’ta işgalciler tarafından yeni “güvenlik operasyonları” başlatılması üzerine geri adım atmıştı.
14 Mart gününden beri ilk kez açıklama yapan Sadr’ın sözleri, Bağdat’ın güneyindeki Küfe’de cuma namazına katılan cemaate okundu. “İşgalcilerin topraklarımızı terk etmesi çağrımı yineliyorum” diyen Sadr, “Zulüm gören Irak halkının, bütün dünyanın işgali, yıkımı ve terörizmi reddettiğinizi duymasını sağlayın” ifadelerini kullandı. Sadr yandaşlarına ayrıca, “ev, apartman ve hükümet binaları tepelerine Irak bayrakları asarak Amerikan bayraklarını reddettiklerini, Irak’ın egemenliği ve bağımsızlığını istediklerini göstermeleri” çağrısında bulundu. Amerikan ve Irak yetkilileri, Bağdat’ta süren büyük güvenlik operasyonunun başında Sadr’ın İran’a kaçtığını söylerken yardımcıları, Sadr’ın hâlâ Irak’ta olduğunda ısrar ediyor.
18 polis tutuklandı
Irak’ın Telafer kentinde, polisin Şiilerin yaşadığı kesimdeki kanlı saldırıların öcünü almak için Sünnilere ve evlerine ateş açmasıyla ilgili olarak 18 polis tutuklandı.
Musul polisi, daha önce gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 18 polisin tutuklandığını belirtirken polislerin nerede tutulduğuna ilişkin açıklama yapmadı.
Telafer’de salı günü düzenlenen çifte saldırıda 75 kişi ölmüş, Irak Başbakanı Nuri El Maliki, olayla ilgili soruşturma başlatılması emrini vermişti. Bu arada Bağdat’ta düzenlenen intihar saldırılarında ölenlerin sayısı 79’a yükseldi. Şiilerin yaşadığı Şaab semtindeki pazaryerinde, 2 intihar komandosunun düzenlediği saldırılarda 81 kişinin de yaralandığı bildirildi. Bağdat’ın 80 kilometre kuzeyindeki Halis’te, 3 bomba yüklü araçla düzenlenen saldırılarda da 48 kişi ölmüş, 86 kişi yaralanmıştı.
Böylece Irak’ta geçen 5 gün içinde, 200’den fazla Iraklı çeşitli saldırılarda hayatını kaybetmiş oldu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail barış değil müzakere istiyor

SONRAKİ HABER

Somali’de onbinler zorunlu göç mağduru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa