31 Mart 2007 00:00

Özel çok çalıştırdı az ücret ödedi

İmalat sanayiinde geçen yılın dördüncü döneminde özel sektör, kamuya göre daha fazla istihdam sağlayıp ücretliyi daha fazla çalıştırırken daha az ücret ödedi.

Paylaş

İmalat sanayiinde geçen yılın dördüncü döneminde özel sektör, kamuya göre daha fazla istihdam sağlayıp ücretliyi daha fazla çalıştırırken daha az ücret ödedi.
Ücretli çalışanların yüzde 92.2’si kamuda, yüzde 7.8’i kamuda istihdam edildi. Haftalık fiili çalışma süresi kamuda 45.5, özelde 46.4 saat oldu. Fiili çalışma karşılığı saatlik ücret, kamuda 9.9 YTL olurken özel 5.7 YTL’de kaldı.
Kamuda çalışanlar 2 bin 90 YTL brüt ücret kazanırken özeldekilerin 1242 YTL aldığı görüldü. Böylece özelde çalışanlar, kamuda çalışanların gelirinin yüzde 59.4’ü düzeyinde kazanabildiler.
Doğrudan veya dolaylı toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışanlar, fazla mesai dahil 1846 YTL brüt ücret kazanırken toplu sözleşme dışı çalışanların brüt ücreti 1032 YTL’de kaldı.
Ücrette kamu fark attı
Fiili çalışma karşılığı saatlik ücret, fazla mesai ücreti dahil olmak üzere yılın dördüncü döneminde kamu ve özel için 6 YTL oldu. Böylece son bir yılın en yüksek düzeyine ulaşıldı. Dördüncü dönemde kamuda saatlik ücret 9.9 YTL olurken özel 5.7 YTL’de kaldı. Kamuda bir önceki yılın aynı dönemine göre 80 YKr, geçen yılın üçüncü dönemine göre ise 70 YKr artış gözlendi. Özel sektörde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 70 YKr artış gözlenmesine karşın, geçen yılın üçüncü dönemine göre 10 YKr’lik artış sağlandı.
Doğrudan veya dolaylı toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışanlar, fazla mesai dahil 1846 YTL brüt ücret kazanırken toplu sözleşme dışı çalışanların brüt ücreti 1032 YTL’de kaldı. Toplu sözleşme dahilindekiler kamuda 2 bin 412, özelde 1722 YTL brüt ücret elde etti. Toplu sözleşme dışı olanlar ise kamuda 1490, özelde 1030 YTL aldılar.
TÜİK’in ülkeyi ayırdığı 12 istatistiki bölgeye bakıldığında, ücretli çalışanların oranının yüzde 24.6 ile en fazla Doğu Marmara Bölgesi’nde bulunduğu, en düşük oranın ise yüzde 0.4 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde görüldüğü belirlendi. Brüt ücrette en fazla kazandıran bölge 1967 YTL ile Batı Karadeniz Bölgesi, en az kazandıran ise 804 YTL brüt ücret ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Pancar fiyatına tepki

SONRAKİ HABER

Şili’de halk sokaklara döküldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...