31 Mart 2007 00:00

AİHM: Cezalar hak ihlalidir

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 5 Eylül 2002’de KESK’in aldığı karar doğrultusunda, memur maaşlarını protesto eylemine katıldığı

Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 5 Eylül 2002’de KESK’in aldığı karar doğrultusunda, memur maaşlarını protesto eylemine katıldığı gerekçesiyle “uyarma” cezası verilen Yapı-Yol Sen eski Şube Başkanı Erhan Karaçay’ın başvurusunu kabul ederek bu cezanın, “dernek kurma ve toplantı özgürlüğünü ihlal” olduğu kararını verdi.
AİHM’in verdiği karara ilişkin dün Yapı-Yol Sen’de bir basın toplantısı düzenleyen KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarını korumak için mücadele yürüttüğünü, bu süreçte birçok cezalarla karşılaştıklarını, ancak haklılıklarının AİHM kararı ile de ortaya çıktığını söyledi.
Eylemler sonrası cezalar verildiğini kaydeden Daşdemir, yargıya başvurduklarında ise Anayasa’nın 129’uncu maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 136’ncı maddelerinin karşılarına çıkarıldığını ve itiraz yolunun kapatıldığını söyledi. AİHM kararının uyarma ve kınama cezalarına karşı yargıya başvurunun önünü açacağını kaydeden Daşdemir, 4 Nisan Çarşamba günü yapılacak “Büyük Eğitimci Yürüyüşü” davasında da AİHM kararının dikkate alınması ve beraat kararı verilmesini istedi.
Anayasa’nın 129 ile 657 sayılı Yasa’nın 136’ncı maddelerinin derhal değiştirilmesini istediklerini kaydeden Daşdemir, “AİHM, ‘uyarma’ cezası gibi en alt bir cezanın bile grev hakkının kullanımı önünde engelleyici bir hüküm olduğuna karar vermiştir” diye konuştu.
Daha önce Tüm Bel-Sen’in imzaladığı toplu sözleşmelere ilişkin AİHM’den karar çıktığını hatırlatan ve bundan sonra yöneticilerin AİHM kararlarını göz önünde bulundurmasını isteyen Daşdemir, KESK’in, tüm baskılara rağmen haklı olduğu noktada tavrını koymaktan çekinmeyeceğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TÜPRAŞ’ta TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

Yeni dönemde daha güçlü sendika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...