31 Mart 2007 00:00

Danıştay’ın kararı hayata geçirilmeli

İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin, Acaristanbul villalarının yıkımına ilişkin Beykoz Belediyesi Encümeni’nin aldığı kararın yürütmesini durdurması tepkilere neden oldu.

Paylaş

İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin, Acaristanbul villalarının yıkımına ilişkin Beykoz Belediyesi Encümeni’nin aldığı kararın yürütmesini durdurması tepkilere neden oldu.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu ve Tüko-Der Beykoz Şube Başkanı Mimar Aysel Can Ekşi, yerel mahkemenin aldığı kararın süreci geciktirmekten öteye gidemeyeceğini ve yüksek mahkemenin kararının uygulanması gerektiğini belirttiler.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu, yetkililerin yüksek mahkemenin verdiği karara uyarak villaları yıkmaları ve bölgeyi tekrar orman vasfına sahip bir araziye dönüştürmeleri gerektiğini söyledi. Yargının aldığı kararların yerine getirilmesinin önünde hiçbir engel bulunmadığını kaydeden Muhcu, yerel mahkemenin kararının üzerinde olan yüksek yargı kararının mevcut olduğunu ve yüksek yargı kararının uygulanması gerektiğini anlattı. Belediye ve hükümetin gelişmeler karşısında topu taca attığını ifade eden Muhcu sözlerine şöyle devam etti: “Orman Bakanı Osman Pepe, dönemin başında ‘Buraları orman vasfına kavuşturacağız’ diyerek net bir tavır ortaya koydu. Ama şimdi ise sözünün arkasında durmuyor. Bu sadece verdiği sözü tutmak değil, yasal mevzuat karşısındaki sorumluluklarını yerine getirmeleri anlamına gelir.”
Sızlanmaya hakkı yok
Villaların yasalara aykırı olarak yapıldığını ve yüksek mahkemenin yıkılması yönünde kararının olduğunu ifade eden Tüko-Der Beykoz Şube Başkanı Mimar Aysel Can Ekşi, “Bundan böyle yaşanacak bu tür olay ve girişimler süreci yavaşlatmaktan öteye gidemez” değerlendirmesinde bulundu. Villaların hukuka aykırı biçimde yapıldığını ve yapımının mahkeme tarafından durdurulmasının ardından tamamlandığını ifade eden Ekşi, “Buna rağmen bu villalar nasıl kazanılmış hak oluyor bunu anlamak mümkün değil. Yerel mahkemenin bu gelişmeler ve yüksek mahkemenin kararına rağmen bu tür bir karara imza atmasını üzücü buluyoruz” diyerek karara tepki gösterdi. Belediye ve bakanlığın inşaatların tamamlanmasına göz yumarak görevini kötüye kullandığını dile getiren Ekşi, hukuka ve kamu yararına aykırı düzenleme ve uygulamaların tartışılıp gereğinin yapılması yerine alınan hukuk kararına uyulmadığını söyledi. Orman Bakanlığı’nın ve belediyenin verdiği sözü tutması gerektiğini ifade eden Ekşi, “Biz vatandaş olarak imdat diye bağırabiliriz ama bakan Pepe’nin bağırmaya hakkı yok. O bu sorunu çözmekle görevli” dedi.
Danıştay 6. Dairesi’nin Özel Serdaroğlu Orman Arazisi üzerine kurulu Acaristanbul villalarının ruhsatının iptalini onamış ve kararı Beykoz Belediyesi’ne göndermişti. Karar üzerine toplanan Beykoz belediye encümeni villaların yıkılmasına karar vermiş ve müteahhit firmaya 10 günlük süre vermişti ve bu süre önceki gün sona ermişti. Ancak Acarlar şirketinin yaptığı itirazı değerlendiren İstanbul 4. İdare Mahkemesi, encümenin aldığı yıkım kararı için önceki gün yürütmeyi durdurma kararı verdi. (İstanbul/EVRENSEL)
Ceren Saran/Şahin Doğan
ÖNCEKİ HABER

GÜNLÜK

SONRAKİ HABER

AKP Hükümeti’nin 5. yılında sağlık - 2

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...