01 Nisan 2007 00:00

Ciğerleri 5 para etmiyor

Gelişmiş ülkelerde organ nakli talebi, arzı kat kat aşıyor. Yeterli organ bulunamayan bu ülkelerden yoksul ülkelere “organ nakli turizmi” başladığı bildiriliyor.

Paylaş

Gelişmiş ülkelerde organ nakli talebi, arzı kat kat aşıyor. Yeterli organ bulunamayan bu ülkelerden yoksul ülkelere “organ nakli turizmi” başladığı bildiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıklamasında, böbrek ve karaciğer nakillerinin sayısının yükseldiği, buna karşılık talebin de arttığı, ancak yeterli organ bulunamadığı belirtiliyor. Yeterli organ bağışının olmaması sonucu, zengin ülke insanları hayat bulmak için yoksul ülke insanlarına yöneliyorken, organlarını satanlar sağlıklarından oluyor.
Köyün yarısı tek böbrekli
Pakistanlı Doktor Ferhat Muazzam’ın verdiği bilgiye göre Pakistan’da bazı köylerin sakinlerinin yüzde 40-50’si tek böbrekle hayatını sürdürmeye çalışıyor. Köylülerin böbrekleri karşılığında aldığı para 150 bin rupi (3 bin 500 YTL). Ancak bu paranın tamamen vericinin eline geçtiğini düşünmek yanlış olur. Doktor Muazzam, paranın yarısına aracılar el koyduğu için bağışçıların eline bu paranın yarısının geçtiğini anlattı. Muazzam’ın verdiği bilgiye göre, Batı ülkelerinde böbrek nakli için internette verilen paket fiyat, naklin yapılacağı ülkedeki bir haftalık hastane masrafları dahil 12 bin ila 20 bin dolar (17 bin- 28 bin YTL). Zengin ülkelerde bir naklin bu rakamın kat kat üstüne çıkacağı belirtiliyor.
DS֒den Dr. Luc Noel, 2005’te yapılan toplam böbrek naklinin yüzde 10’unun (6 bin adet), verici veya alıcının bir yerden başka bir yere seyahatini gerektirdiğini bildirdi. Elbette bu “turizmin” ciddi tıbbi riskleri de var. Noel, vericinin gerekli tıbbi bakımı alması gerektiğini belirtiyor. Ancak kâr getiren bir nesne gibi görülen yoksul vericiye, nakilden sonra gereken ihtimam gösterilmiyor. (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Cinsellik kadının da hakkıdır

SONRAKİ HABER

çi’börek şiir ve hayat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...