01 Nisan 2007 00:00

En yoksul bölge Doğu Anadolu

En fakir bölge, satınalma gücü paritesiyle (SGP) 3 bin 584 dolarlık kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi oldu.

Paylaş

En fakir bölge, satınalma gücü paritesiyle (SGP) 3 bin 584 dolarlık kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sınıflandırması ile Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Bayburt’tan meydana gelen Kuzeydoğu Anadolu, TÜİK tahminlerine göre 2007 yıl ortası nüfus tahminleriyle 2 milyon 516 bin kişiyi barındırıyor.
2001 yılı Türkiye yurtiçi gelirindeki paylarını aynen alarak, 2007 yılı programında yer alan 2007 tahmini SGP-GSYH’ye göre yaptığı hesaplamayla, Kuzeydoğu Anadolu bölgesi 9 milyar dolarlık SGP-GSYH’ye sahip. Bu büyüklükteki bir yurtiçi gelir (GSYH) Eskişehir veya Tekirdağ’ın yurtiçi gelirinden daha düşük bir rakamı ifade ediyor.
TÜİK tahminine göre, Güneydoğu Anadolu’nun yurtiçi geliri 39.5 milyar doları buluyor. En zengin bölge 14 bin 802 dolarlık kişi başına yurtiçi gelirle Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Sakarya, Bolu, Yalova, Bilecik ve Düzce’den oluşan Doğu Marmara oldu. Bu bölgeyi İstanbul bölgesi, İzmir, Manisa, Denizli, Muğla, Aydın, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak’tan meydana gelen Ege, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale ve Edirne’den oluşan Batı Marmara ve Ankara, Konya ve Karaman’ı içeren Batı Anadolu izledi. Bu bölgelerin hepsi de kişi başına ortalama yurtiçi gelirde 9 bin 662 dolar olan Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldılar. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kaçak buğday şüphesi

SONRAKİ HABER

Elektrik sayaçları yanlış ölçüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...