01 Nisan 2007 00:00

Suçlandıkça konuşuyorlar

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından tutuklanan ve susma hakkını kullanan Erhan Tuncel’in, muhbir olduğu iddiaları üzerine cezaevinde ikinci kez ifade veren Yasin Hayal’in kendisini azmettirici olarak suçlaması nedeniyle, suskunluğunu bozduğu ortaya çıktı.

Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından tutuklanan ve susma hakkını kullanan Erhan Tuncel’in, muhbir olduğu iddiaları üzerine cezaevinde ikinci kez ifade veren Yasin Hayal’in kendisini azmettirici olarak suçlaması nedeniyle, suskunluğunu bozduğu ortaya çıktı.
Erhan Tuncel’in, kamuoyunda muhbir olarak anılmasının ardından Yasin Hayal’in kendisini azmettirici olarak suçlaması üzerine, tutuklu bulunduğu F Tipi Tekirdağ Cezaevi’nde Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı’na konuştuğu kaydedildi. Tuncel’in ifadesinin alındığı, Mustafa Öztürk’ün 11 sayfadan oluşan ifadesinde kesinleşmiş oldu.
‘Aramız bozuktu’
Tuncel’in, Cumhuriyet Savcısı’nın yaptığı sorgulamada, “Yasin Hayal, Hrant Dink’i vurma konusunda Mustafa Öztürk’ten yardım alacağını söylüyordu. Hayal 2006 Mart ayında Öztürk’ün yanında kaldı. O dönemlerde benim Öztürk ile aram bozuktu. Hayal bu kişilerden Dink cinayetinde yardım alacağını belirtiyordu” diye konuştuğu belirtilerek, Öztürk’e Tuncel’in bu ifadeleri hatırlatıldı. Mustafa Öztürk’ün ise Tuncel’in ifadelerini kabul etmeyerek, “Tuncel’i Ocak’tan attığım için aramızda husumet vardı. Bu yüzden bu tarzda ifade vermiştir” dediği ifade edildi.
‘Seni Gürcistan’a kaçıracağız’
Zeynel Abidin Yavuz, Hayal, Tuncel ve bir kişinin daha 2006 yılının Nisan ya da Mayıs ayında Alperen Ocakları’na geldiğini anlatan Öztürk, “Hayal bana Zeynel Abidin Yavuz’un Dink’i vuracağını söyledi. Kendisine ‘Niye vuracaksınız’ diye sorunca, Hayal de bana ‘Türk milletine hakaret ettiği için öldüreceğiz’ dedi” diye konuştu. Konuşma sırasında Yavuz’un top sakalına bakıp güldüğünde, “Şüphe uyandırmamak için imaj değiştirdim” diye Yavuz’un karşılık verdiğini kaydeden Öztürk, “Tuncel, Yavuz’a ‘Eylemden sonra seni Gürcistan’a kaçıracağız’ dedi” şeklinde konuştu.
Öztürk, ifadesinde, 2005 yılı Eylül ayında Şamil Basayev’in sağ kolu olduğunu iddia ettiği iki Çeçen’in Trabzon BBP İl Başkanlığı’na geldiğini ve ilerleyen sohbet sırasında Erhan Tuncel’in bu şahısları “Abi isterseniz gemi kaçıralım” diye konuştuğunu ifade etti. 2006’nın Mart ayında Trabzon Alperen Ocakları İl Başkanı olduğunu ve göreve gelince Tuncel ile Ersin Öztürk’ün ocakla ilişiğini kestiğini belirten Öztürk, “Hayal’in Çeçenistan ve ülkücü şehitler konusunda müthiş bilgisi vardı. Hayal, özellikle son zamanlarda namazını kılardı. Okulda Hayal’in Çeçenistan’a cihad için gittiği konuşulurdu. Ona bu soruyu sorduğumda, ‘Azerbeycan’a kadar gittim. Daha ileriye gidemedim’ derdi” şeklinde konuştu.
Papa eyleminden tanıdıklar
Ayrıca papa eylemine ilişkin bilgisinin olmadığını belirten Öztürk, ifadesinde, Papa 2. Benedikt’in Türkiye ziyareti sırasında eylem yapacakları öne sürülen 6 şüpheliden 3’ünü tanıdığını söyledi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Alman parlamenterler Ankara’da

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...