01 Nisan 2007 00:00

Bakanlığın onayladığı çalışmayı Kaymakam sakıncalı buluyor

Hopa Kaymakamı, Hopa Belediyesi’nin “kardeş belediye” olduğu Diyarbakır’a bağlı Kayapınar Belediyesi’ni “sakıncalı” bularak yapılacak etkinliklere karşı çıkması iki belediye tarafından tepki ile karşılandı.

Paylaş

Hopa Kaymakamı, Hopa Belediyesi’nin “kardeş belediye” olduğu Diyarbakır’a bağlı Kayapınar Belediyesi’ni “sakıncalı” bularak yapılacak etkinliklere karşı çıkması iki belediye tarafından tepki ile karşılandı. Hopa Kaymakamı Şahin Aslan, Artvin Hopa Belediyesi’nin ortak kültürel çalışmalar yapmak istediği Diyarbakır’a bağlı Kayapınar Belediyesi’ni “sakıncalı” bularak birlikte yapılacak kültürel etkinliklere karşı çıktı. Kültür Bakanlığı tarafından onaylanan bir çalışmanın kaymakam tarafından sakıncalı bulunması, Hopa ve Kayapınar Belediye başkanları tarafından tepkiyle karşılandı.
Halklar arasında kardeşleşmeyi amaçlayan bir kültür çalışmasının ‘sakıncalı’ olarak değerlendirilmesinin doğru olmadığını ifade eden Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, hayata geçirilmek istenen projenin Avrupa Birliği (AB) desteği ile ve Kültür Bakanlığı tarafından onaylanan bir proje olduğunu dile getirdi. Kültür Bakanlığı’nın onayladığı bir proje hakkında bir kaymakamın ‘sakıncalı’ açıklaması yapmasının anlamsız olduğunu ifade eden Karatekin, bu projenin yaratılmak istenen suni gerginliğe ve şovenizme karşı yapıldığını belirtti.
“Bin yıldır bu topraklarda yaşayan insanlar birbirine düşman edilmek isteniyor. Biz yaratılan şoven dalganın kırılmasını sağlamak amacı ile farklı kültürlerin birbirini tanıyıp empati kurmasını sağlamak için bu projeyi hazırladık” diyen Karatekin, “Bin yıldır bu topraklarda yaşayan halklar arasında bir düşmanlık ve gerginlik yok. Ama halklar arasında gerginlik yaratmak isteyenler var. Biz halklar arasında düşmanlık, çatışma ve provokasyon yaratmak isteyenlere karşı sorumlu davranmaya devam edeceğiz. Ve sorumluluğumuzun gereği olarak kalıcı bir barışın sağlanması için elimizden geleni yapacağız” dedi. Hopa Kaymakamı’nın açıklamalarını bireysel bir tavır olarak değerlendiren Karatekin, Hopa ve Kayapınar belediyeleri arasında yapılacak bu çalışmaya katılan insanların kardeşliği en güzel biçimde ifade edeceğini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Nisan ve haziranda karşılıklı kültürel etkinlikler planlanıyor
“Kültürler Buluşuyor” projesi çerçevesinde Hopa Belediyesi ile Kayapınar Belediyesi karşılıklı olarak ilçelerinde kültürel etkinlikler düzenlemeyi planlanıyor. Bu kapsamda ilçelerin yemeklerinin tanıtılması, folklor ve müzik gruplarının gösteriler yapmasına karar verildi. Proje kapsamında nisanda Hopa’dan içinde yerel sanatçıların da bulunduğu 150 kişinin Kayapınar’a giderek etkinlikler düzenlemesi planlanıyor. Haziranda da Kayapınar’dan gelen bir heyetin Hopa’da yöre kültürünü tanıtan etkinlikler gerçekleştirmesi düşünülüyor.
Ancak, 7 Mart’ta Hopa Kaymakamı Şahin Aslan toplantı düzenledi. Toplantıya ilçedeki muhtarlar, emniyet müdürü, jandarma komutanı, belediye başkanı ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Toplantıda Muhtarlar Derneği Başkanı Coşkun Bekar toplantıya karşı çıkınca, Kaymakam Aslan “Kayapınar Belediyesi’nin seçilmesi uygun değildir”dedi. Aslan “Amerika’da yayınlanan haritalarda da Hopa’nın Kürdistan’ın parçası gösterilmesi gibi hadiseler vatandaşı rahatsız ediyor. DTP’nin de il başkanlarının, belediye başkanlarının yasal takibatları var. Bu gerginliğe gebe bir konu” dedi.
Kardeşliği güçlendirmeyi amaçlıyoruz
Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu: Yönetici görevinde olan bir insanın belediye meclisinde alınan kararın ardından uygulanmak istenen bir proje hakkında bu biçimde açıklama yapması anlaşılır değildir. Ülkemizde artan şoven ve gerici havaya karşı barış ve kardeşliği güçlendirmek amacıyla yapılan bir çalışmaya karşı kaymakamımızın ABD’deki bir haritayı gerekçe göstererek bir tartışma yaratmasını neredeyse akıl dışı buluyorum. Son dönemlerde özellikle Doğu Karadeniz bölgemizde bazı karanlık güçler tarafında milliyetçilik ve ırkçılık azdırılmak istenirken biz Kayapınar Belediyesi’nin talebi ile böyle bir çalışmaya girdik. Biz kardeşlik amacımızın olduğunu toplantıda dile getirdik. Bütün açıklığıyla projenin amacını burada anlatmamıza rağmen kaymakamımızın böyle bir açıklama yapması doğru bir şey değil. Önümüzdeki çarşamba günü Kayapınar Belediyesi ile birlikte burada bir resepsiyon yapacağız. Ve barış ve kardeşlik taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz.
Şahin Doğan
ÖNCEKİ HABER

‘Ya çöp kalkacak ya Harmandalı’

SONRAKİ HABER

GÜNLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...