01 Nisan 2007 00:00

‘Ya çöp kalkacak ya Harmandalı’

Menemen’e bağlı Harmandalı beldesinde halk çöplükle iç içe yaşıyor. 1992 yılında açılan ve İzmir’in çöpünün büyük bir bölümünün döküldüğü Harmandalı Çöp Depolama Alanı’nın yarattığı sorunlar her geçen gün büyüyor.

Paylaş

Menemen’e bağlı Harmandalı beldesinde halk çöplükle iç içe yaşıyor. 1992 yılında açılan ve İzmir’in çöpünün büyük bir bölümünün döküldüğü Harmandalı Çöp Depolama Alanı’nın yarattığı sorunlar her geçen gün büyüyor.
Mağduriyetleri konusunda bugüne kadar çeşitli girişimlerde bulunan belde sakinleri geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek komite oluşturdu. Komite üyeleri, çöpün daha ne kadar süre ile orada kalacağının açıklanmasını, mümkünse bir an önce başka yere taşınmasını istiyor.
Çöplükle ilgili halkın sağlığını tehdit ettiği yönünde raporlar bulunmasına rağmen, herhangi bir önlem alınmadığı gibi çöplük daha da kötüye gitmiş durumda. 2005 yılının yaz aylarında yaşanan şiddetli yağışın ardından kayan çöp yığınları işleme tesisini kullanılamaz hale getirmiş, gaz çıkışını sağlayan bacaların üstü de kapanmıştı. Geçtiğimiz günlerde de 117 hektar daha çöp alanına ilave edildi.
‘Sorunlarımızın takipçisiyiz’
Metin Oktay Mahallesi’nde oturan Komite Başkanı Nevin Dabanlıoğlu, Harmandalı’nda oturanlar olarak dışlanmışlık hissettiklerini söylüyor. En yakıcı sorunlarının çöp olduğunu anlatan Dabanlıoğlu, “Büyükşehir’e ilettik ama yeterli cevabı alamadık. Hâlâ bekliyoruz sonuna kadar bu mücadeleyi götüreceğiz, ya bu çöp kalkacak ya Harmandalı kalkacak” diyor. Diğer komite üyeleri de, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Harmandalı’na gelmesini ve çektikleri sıkıntıları görmesini istediklerini belirterek, “Sinekler, atıklar yüzünden çocuklar sık sık hastalanıyor. İlaçlama yapılmıyor, sularımız kesiliyor, sağlık ocağımız yok. Altyapımız noksan. Kimse bize yardımcı olmuyor” diyor. Son sürat geçen çöp arabaları nedeniyle çocukların caddeden geçmekte zorlandığını, gelenlerin durumu görünce evlerini yok pahasına satıp gittiğini, sürekli bir sirkülasyon yaşandığını söyleyen komite üyeleri, çöpe karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtiyor. (İzmir/EVRENSEL)
Harmandalı’nda yaşam çekilmez oldu
Hacı Bozkurt (Esnaf): Burada yaşadığımız süre içinde birçok rahatsızlık gördük. Bu rahatsızlıkların dışında, “Vergileriniz size yol, sağlık olarak dönecek” diyorlardı. Burada bakıyoruz ki vergilerimizle sağlığımız daha çok bozuluyor. Yıllarca konuştuk, basına yansıttık. Tabip Odası’ndan insanlar buraya geldi çalışmalar yaptı. Ama bütün bunlara rağmen bir adım atılmadı.
Hilmi Taşkın (Kahve sahibi): Yaz oldu mu masaları mecburen dışarı çıkarıyoruz ama kokudan durulmuyor. Özellikle çöp arabaları sularını bırakıyor. 10 yıldır bu mekandayım. Eskiden topraktı dere yatağı, koku kayboluyordu, şimdi beton olunca daha net geliyor. Bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz esnaf olarak.
Doğan Gülbey (Düğün salonu sahibi): Günde 600-700 çöp arabası geçiyor. Çöp arabaları ana caddeden meydan yoluna döner dönmez suyu biriktirdikleri deponun vanasını açarak yola boşaltıyor. Torbalı sigara fabrikasından sigaralar geliyor yola dökülüyor. Çocuklar topluyor bunları. Yolun yıkanması gerekiyor ama yapılmıyor.
Hüseyin Kalkan (Uğur Mumcu Muhtarı): Bu çöpün Harmandalı’ndan kalkması için birçok kurumun el atması gerekiyor. “Dünyanın ikinci çöp depolama alanı, çok modern” diye gösteriliyor. Çöpü işleme yok. Arıtma yok, baca yok. Bürokratların Harmandalı’nı unuttuklarını görüyoruz. Harmandalı halkı sahipsiz bir halk. Avrupa nasıl arıtıyorsa o şekilde yapılsın.
Yusuf Yıldırım (İnönü Mahallesi Muhtarı): İki dönemdir muhtarım, çöp sorunuyla uğraşıyorum. Biz kapılarımızı, pencerelerimizi açamıyoruz. Metan gazı birikmesinden korkuyoruz. Ümraniye gibi olmasından korkuyoruz. Aliağa’dan metal parçaları getiriyorlar. İnsanlar tedirgin. Hiçbir yetkili gelip de derdiniz nedir demedi. Artık biz kendimizi düşünmüyoruz, çocuklarımızı düşünüyoruz.
Emine Uyar
ÖNCEKİ HABER

Yerleştirme protestoyla başladı

SONRAKİ HABER

Bakanlığın onayladığı çalışmayı Kaymakam sakıncalı buluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...