01 Nisan 2007 00:00

Yerleştirme protestoyla başladı

Aile hekimliği tercih ve yerleştirme işlemleri İzmir’de protestolarla başladı. İzmir’de 15 Mayıs’ta sağlık ocaklarını kapatarak aile hekimliği uygulamasına başlayacak olan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü hekimler için tercih ve yerleştirme işlemlerini yaparken dışarıda da sağlık emekçilerinin eylemi vardı.

Paylaş

Aile hekimliği tercih ve yerleştirme işlemleri İzmir’de protestolarla başladı. İzmir’de 15 Mayıs’ta sağlık ocaklarını kapatarak aile hekimliği uygulamasına başlayacak olan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü hekimler için tercih ve yerleştirme işlemlerini yaparken dışarıda da sağlık emekçilerinin eylemi vardı. Yerleştirme işlemleri sırasında Balçova Termal Tesisleri Kardelen Salonu önünde bir araya gelen sağlık emekçileri sağlık ocaklarını kapatarak birinci basamak sağlık hizmetlerini piyasaya açmakta ısrar eden AKP Hükümeti’ni ve Sağlık Bakanlığı’nı protesto etti. Eyleme Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gençay Gürsoy, SES Genel Başkanı Köksal Aydın ve Pratisyen Hekimlik Derneği Genel Başkanı Erdoğan Mazmanoğlu ile Manisa, Denizli, Eskişehir ve İstanbul Tabip Odaları’ndan da temsilciler katılarak destek verdi.
Eylemde konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy, Türkiye’nin uluslararası sermayenin baskılarına teslim olan bir iktidar tarafından yönetildiğini ve aile hekimliği sistemine de bu baskılar doğrultusunda geçilmek istendiğini belirtti. “Bu duruma karşı mücadele bugün başlayıp bitecek bir mücadele değil. Bizim mücadelemiz eşitlikçi bir sağlık sisteminin yerleşmesi için” diyen Gürsoy, aile hekimliğine gösterilen direncin de bu mücadelenin adımlarından biri olduğunu ifade etti.
Sağlık emekçilerinin tercihlerini yaptığını ve aile hekimliğine hayır dediğini söyleyen SES Genel Başkanı Köksal Aydın ise AKP Hükümeti’nin sağlık alanını piyasalaştırmak için çabaladığını dile getirdi. Aile hekimliğinin, birinci basamak sağlık hizmetlerinin piyasanın güdümüne sokulması olduğunu ifade eden Aydın, bakanlığın sevk sistemini bile kaldırarak bir pazarlama tekniğiyle vatandaşların sisteme alışmalarını sağlamaya çalıştığını söyledi. Aile hekimliğini tercih eden meslektaşlarına da seslenen Köksal Aydın, iktidarın sağlık çalışanlarını çeşitli vaatlerle aldattığını, fakat bugün çalışanlara vaat edilenlerin ilerleyen zamanlarda fazlasıyla geri alınacağını söyledi.
İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner de İzmir’deki pratisyen hekimlerin yüzde 53’ünün aile hekimi olmayı kabul etmediğini ifade ederek, “2 bin 36 hekimden 1075’i yani yüzde 53’ü bu koşullarda çalışmayı kabul etmeyerek projenin sahiplerine gerekli uyarıyı yapmışlardır. Hekimlerin benimsemediği bir sağlık sistemi modelinin başarıyla uygulanması olanaklı değildir” şeklinde konuştu. İzmir’in birinci basamak sağlık hizmetlerinde Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini ve aile hekimliği uygulaması ile birlikte bu durumun değişeceğini vurgulayan Pratisyen Hekimlik Derneği Genel Başkanı Erdoğan Mazmanoğlu “Eninde sonunda bu sistem tarihin çöplüğüne atılacaktır” dedi.
Sağlık emekçileri bugün de devam edecek olan yerleştirme ve tercih işlemleri sırasında tercih yapmaya gelen meslektaşlarını aile hekimliği sistemine karşı uyarmaya devam edecekler. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İyilik yıldızlar kadar uzak değil, uzat elini

SONRAKİ HABER

‘Ya çöp kalkacak ya Harmandalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa