02 Nisan 2007 00:00

İran dört koldan sıkıştırılıyor

İran ile İngiltere arasındaki esir krizine, AB’nin ardından ABD de dahil oldu.

Paylaş

İran ile İngiltere arasındaki esir krizine, AB’nin ardından ABD de dahil oldu. İngiltere’ye krizin aşılması için “sınır ihlalini araştıracak teknik komite” önerisi yaparak çözüm öneren İran’ın İngiliz askerlerini esir almasını, ABD Başkanı George W. Bush, “mazur görülemeyecek bir davranış” olarak niteledi.
İran’ın esir aldığı İngiliz askerlerini “rehine” diye değerlendiren Bush, ABD’ye resmi bir ziyarette bulunan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile birlikte düzenlediği basın toplantısındaki konuşmasında, “İran, rehineleri derhal iade etmek zorundadır. Bu kişiler keyfi olarak zorla görev yaptıkları sulardan çıkarıldılar” iddialarına yer verdi.
Bush, gazetecilerin, “esir alınanların ABD askeri olmaları durumunda ABD’nin buna askeri bir karşılık verip vermeyeceği” hakkındaki sorularını ise cevapsız bıraktı.
‘Tutum değişikliği’ talebi
Diğer yandan İran ise sınır ihlali nedeniyle gözaltına aldığı 15 deniz piyadesi konusunda ortaya çıkan krizin 10. gününde çözüm için İngiltere’den tutumunu değiştirmesini isterken krizin çözümü için “teknik komisyon” kurulmasını da önerdi.
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, sorunun çözümüne İngiltere’nin takındığı tutumun engel olduğunu belirterek “Çözüm için İngiltere’nin tutumunu değiştirmesini ve kanuni haklarımız konusunda da dengeli bir tavır takınmasını bekliyoruz” dedi.
Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ise kadın asker Faye Turney’in serbest bırakılma kararından İngiltere’nin “kötü tutumu” nedeniyle vazgeçildiğini ifade etti.
Burucerdi, “İngiltere, eğer sorunun çözülmesini istiyorsa Tahran’a teknik bir komisyon göndersin. Böylece iki tarafın karşılıklı görüşmesiyle sorun çözülebilir” ifadelerini kullandı.
Bu arada İran’ın Moskova Büyükelçisi Gulamrıza Ensari ise İngiliz askerlerin yargılanabileceğini söylediğine ilişkin haberi yalanladı ve sorunun, “tercüme hatasından” kaynaklandığını belirtti.
Hollanda’dan sert çıkış
Diğer taraftan krize ilişkin Hollanda’dan ise ilginç bir çıkış geldi. AB Dışişleri Bakanları toplantısında İran’a tehdit savuran Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime, esir alma olayını “devlet terörü” olarak niteledi.
Askerlerin esir alınmasıyla İran’ın uranyum zenginleştirme programı arasında da bir bağlantı kuran bakan, “şimdilik BM Güvenlik Konseyi kararlarının beklendiğini ve onların izleneceğini” ifade etti.
Bu arada AB Dışişleri Şefi Javier Solana’nın ise kısa vadede İran’a bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi. İran lideri Ahmedinecad, AB’nin İngiltere’ye desteğini “mantıkdışı” olarak nitelemişti.
İranlı muhaliflerin iddiası
Öte yandan İran rejimi muhalifi “İran Ulusal Direniş Konseyi”, Tahran’ın, İngiliz askerlerini gözaltına almasının, Devrim Muhafızları’nca önceden planlanan bir operasyon olduğunu öne sürdü.
Konseyin yayımladığı bildiride, bu operasyonun “uluslararası toplumdan taviz elde etmek ve dikkatleri nükleer programdan başka bir yöne çevirmeye” yönelik olduğu iddia edildi.
Bildiride, söz konusu bilginin Halkın Mücahitleri Örgütü tarafından elde edildiği savunuldu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail’den yeni işgal kenti

SONRAKİ HABER

‘ABD saldırı için fırsat kolluyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...