02 Nisan 2007 00:00

Kerkük Arapları geri gönderiliyor

Irak hükümeti, Saddam Hüseyin rejimi döneminde Kerkük’e yerleştirilen Arapların Kerkük’ten ayrılması planını onayladı.

Paylaş

Irak hükümeti, Saddam Hüseyin rejimi döneminde Kerkük’e yerleştirilen Arapların Kerkük’ten ayrılması planını onayladı.
Kararın ardından planı hazırlayan hükümet komitesinin başkanı ve Irak Adalet Bakanı Haşim El Şebli, “hükümetin gidişatından memnun olmadığı için” istifa ederken kararın, kabinenin Arap üyelerinin itirazına ve Meclis onayına gerek duyulmadan doğrudan uygulamaya konduğu bildirildi. Adı açıklanmayan bir hükümet yetkilisi, “Kararın parlamento tarafından onayına gerek yok. Alındığı anda uygulamaya girdi” dedi.
Plana göre “Arapların 14 Temmuz 1968 tarihinde geldikleri şehirlere geri gönderilmesi ve bunun karşılığında kendilerine tazminat ödenmesi” öngörülüyor.
Öte yandan Şii ve Sünni Arap milletvekilleri ise başkent Bağdat’ta bir basın toplantısı düzenleyerek kararı protesto ettiler ve bu karar ile “anayasanın ihlal edildiğini” vurguladılar. Kabinedeki Sünni Arap üyelerle Şii liderlerden Mukteda Es Sadr’a bağlı bakanların karara itiraz ettikleri öğrenildi.
Sünni milletvekili Usame El Nucaifi konuya ilişkin açıklamasında, Kerkük’te mülkiyet sorunlarına ilişkin çözümlenememiş 13 binden fazla olay olduğunu ve hükümet komisyonunun bunların henüz yalnızca 250’sini çözümleyebildiğini vurgulayarak karara şiddetle karşı olduklarını belirtti.
Kim gidecek, kim kalacak?
Hükümetin kararına Kerkük halkından da tepkiler geldi. 23 yıl önce Kerkük’e yerleşen 62 yaşındaki Adil Abdül Alami adlı bir Şii Arap, “Geldiğimizde tek aileydik, şimdi 4 aileyiz ve kanımız Kürt ve Türkmenlerle karıştı. Kerkük bir Irak kentidir ve ben de Iraklıyım” diyerek bu durumda Kerkük’te kalacaklarla gideceklerin nasıl belirlenebileceğini sordu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

TMSF gizli ortaklık nedeniyle Sabah’a el koydu

SONRAKİ HABER

İsrail’den yeni işgal kenti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...