02 Nisan 2007 00:00

GDO’lu ürünler sağlığı tehdit ediyor

Tarım alanında faaliyet gösteren kitle örgütleri, GDO’lu mısır ve buğday ithalatının ülke tarımına ve halk sağlığına yıkıcı etki yapacağını bildirdiler.

Paylaş

Tarım alanında faaliyet gösteren kitle örgütleri, GDO’lu mısır ve buğday ithalatının ülke tarımına ve halk sağlığına yıkıcı etki yapacağını bildirdiler.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) 2. Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Sezai Kaya, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sözcüsü Abdullah Aysu ve ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Taşdöğen’ın katıldığı basın toplantısında, ortak açıklamayı Turhan Tuncer yaptı. Hükümetlerin IMF ve DT֒nün isteklerini karşılayarak tarımda desteği kestiğini, hasat döneminde ithalat yapılmasına izin verildiğini hatırlatan Tuncer, üreticilerin ürünlerini yok pahasına elden çıkarmaya zorlandığını kaydetti. AKP Hükümeti döneminde, kimi tarımsal ürünlerde üretimin gerilediğine, kimi ürünlerde üretim artışının nüfus artışının gerisinde kaldığına dikkat çeken Tuncer, buna rağmen AKP’nin, tarım sektöründe sürekli bir kalkınma çizgisi izlediğini iddia etmesini eleştirdi. 2002’den 2005’e kadar mısır üretiminin arttığını, fakat 2006’da düşüşe geçtiğini aktaran Tuncer, gerilemeyle birlikte mısır ithalinin gündeme geldiğini söyledi.
“Bu kapsamda, 2 Nisan-21 Mayıs 2007 tarihleri arasında, 110 bin tonu Arjantin’den olmak üzere toplam 250 bin ton mısır ve buğday Bandırma ve Derince limanına getirilecektir” diyen Tuncer, gelecek ürünlerin, ABD’den sonra en büyük GDO üreticisi Arjantin’den geleceğine dikkat çekerek gelecek olan mısırın, genetiğinin değiştirilmiş olması ihtimalinin çok yüksek olduğunu kaydetti. Avrupa Birliği’nde içeriğinde yüzde 0.9’dan fazla GDO içeren ürünlerin etiketlenmesinin zorunlu olduğunu aktaran Tuncer, Türkiye’de ise Ulusal Biyogüvenlik Yasası’nın bilinçli olarak çıkarılmayarak GDO üretim cenneti Arjantin’den gelecek ürünlerle Türkiye’nin GDO tüketim merkezine çevrilmek istendiğini vurguladı.
Bir çok hastalığa yol açıyor
Hükümete, “Başbakanımızın açıkladığı gibi buğday ihraç eden ve mısırda kendine yetebilen bir ülke haline gelebildiysek neden buğday ithal ediyoruz?”, “Arjantin’den gelen mısırlar ülkemize girmeden önce analize tabi tutulacak mı?”, “Mısırların GDO’lu olması halinde hükümet olarak tavrınız ne olacaktır?”, “Analiz sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacak mısınız?” sorularını yönelten Tuncer, konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Taşdöğen de GDO’lu ürünlerin alerjik vakalardan kansere kadar birçok hastalığa yol açtığını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Madenciler Türkiye’de toplanacak

SONRAKİ HABER

Dolly sofralara geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...