02 Nisan 2007 00:00

Tuzla deri işçileri eyleme hazırlanıyor

Deri-İş ile deri patronları arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri çıkmaza girdi. Patronların ücretlere yapılacak zam konusunda teklif getirmemesi üzerine tıkanan görüşmelerde, bugüne kadar sadece idari maddelerde anlaşma sağlanabildi.

Paylaş

Deri-İş ile deri patronları arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri çıkmaza girdi. Patronların ücretlere yapılacak zam konusunda teklif getirmemesi üzerine tıkanan görüşmelerde, bugüne kadar sadece idari maddelerde anlaşma sağlanabildi.
Uzun mücadeleler sonucunda kazandıkları haklardan taviz vermemekte kararlı olduklarını dile getiren Tuzla Organize Deri Sanayii Bölgesi işçileri, fabrikalarda mesaiye kalmama, iş yavaşlatma gibi eylemlere hazırlanıyorlar. Gazetemize açıklama yapan işyeri temsilcileri ve sendika yöneticileri, taleplerin, masa başında değil işyerlerinde yapılacak eylemlerle anılacağını dile getirdiler.
Patronlar kamu sözleşmelerini gösteriyor
Deri-İş Genel Başkanvekili Musa Servi, 14 Şubat’ta başlayan görüşmelerde sadece idari maddelerde anlaşma sağlandığını ifade etti. Görüşmeler öncesi tüm işçilerle anket yapıldığını ve taleplerin böyle belirlendiğini anlatan Servi, sosyal haklarda yüzde 60, ücretlerde ise yüzde 40 oranında zam talep ettiklerini dile getirdi. Mevcut haklardan taviz vermeyeceklerini kaydeden Servi, bugüne kadar ücret konusunda bir teklif gelmemesi üzerine masadan çekildiklerini söyledi.
Patronların sosyal haklarda yüzde 10 teklif ettiğini açıklayan Servi, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Türk-İş ile hükümet arasında süren kamu sözleşmelerini, patronların koz olarak kullandığını aktaran Servi, “Patronlar, kamu sözleşmelerinde enflasyon oranlarında veya biraz üstünde zam yapılacağını söylüyorlar” diyerek Türk-İş yöneticilerinin bu yöndeki açıklamalarının da kendilerini zor durumda bıraktığını ifade etti. “Bize taleplerimizin çok ağır olduğunu söylüyorlar, örnek göstermemizi istiyorlar. Ancak deri işçileri bu hakları uzun süren mücadeleler sonunda aldılar” diye konuşan Servi, ücret konusunda bir teklif gelmeden masaya oturmayacaklarını açıkladı. “Kamuoyunu ve işçileri bilgilendireceğiz. Fabrikalardan patronları zorlayacağız” diyen Servi, gerekirse greve çıkacaklarını söyledi.
Taban ücretler iyi belirlenmeli
Derim San Temsilcisi Cengiz Aygün, deri işçilerinin yıllardır böyle süreçleri yaşadığını anlattı. Taban ücretleri konusunda taviz verilmemesini isteyen Aygün, “Deri gibi ağır bir işkolunda 380 YTL’ye bile çalışanlar var. Bunların önüne geçilmeli” diye konuştu. Fabrikasındaki işçilerin her türlü eyleme hazır olduğunu kaydeden Aygün, geniş çaplı eylemler yapılması gerektiğini dile getirdi.
Ada Deri Temsilcisi Özgür Canpolat, patronların kendi çıkarlarına uygun davrandığını belirtti. Enflasyon silahının kendilerine karşı kullanılmasına tepki gösteren Canpolat, patronların teklifini “komik” olarak nitelendirdi. Fabrikalarda patronların, işçilere yanlış bilgiler verdiğini de belirten Canpolat, kafa karışıklığına izin vermeyeceklerini söyledi.
İşçilerle birlikte
Alfa Türk Deri Temsilcisi Hasan Uluşan, işkollarındaki çalışma koşullarının ağır olması nedeniyle taleplerin yüksek olduğunu anlattı. Patronların, talepleri kabul etmemekte direneceğini belirten Uluşan, “Üretime yansıtırsak, tabanla birlikte hareket edersek başarıyı yakalayabiliriz. Bundan önce böyle başardık” diye konuştu. Şenoğulları Deri Temsilcisi Mehmet Değerli ise patronların hep aynı taktiği izlediğini ifade etti. Değerli, “Kimyasal maddelerle çalışıyoruz. Kanserden ölen birçok arkadaşımız oldu. Bu yüzden sosyal haklar önemli” diye konuştu.
“Patronlara kararlı olduğumuzu göstermeliyiz. Bu sadece slogan atmakla olmaz” diye konuşan Erel Deri Temsilcisi Ayhan Yorulmaz, fazla mesaiye kalmama, iş yavaşlatma, erken paydos etme, yemek ve çay molalarını uzatma gibi eylemler yapılması gerektiğini ifade etti. Sendikanın, atacağı her adımda işçileri bilgilendirmesini isteyen Yorulmaz, “Sıfır zam bile imzalanacaksa, bu karar işçilerle alınmalı” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Taşeron saltanatına son!

SONRAKİ HABER

YAŞADIKÇA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...