02 Nisan 2007 00:00

F tipinde tutuklulara 1 yıl görüş yasağı

Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklulara Lübnan’a asker gönderilmesini protesto ettikleri için ceza verildi

Paylaş

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan tutuklulara, bir yılı aşkın görüş yasağı verildi. Lübnan’a asker gönderilmesini protesto etmek için açlık grevi yapan tutuklulara önce 3 ay görüş cezası verildi; tutuklular cezaya itiraz edince, bu süre 15 aya kadar uzatıldı. Yakınları ile görüşemeyen aileler, “Çocuklarımızı bir yıl sonra da göremeyeceğiz, yine yeni cezalar verilecek. Allah korusun, ölseler haberimiz olmayacak” diyerek cezalara tepki gösteriyorlar.
Oğlu Erol Volkan İlda’yı göremeyen anne Hatun İlda, “Üç aydır aldığı disiplin cezaları nedeni ile oğlumu göremiyorum. Ve oğluma verilen cezalar nedeniyle 9 ay daha oğlumu göremeyeceğim” diyerek uygulamaya isyan ediyor. Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde insanlığa ve hukuka aykırı biçimde cezalar verildiğini dile getiren İlda, cezanın nedeninin, Lübnan’a asker gönderilmesini protesto etmek için yapmış olduğu açlık grevi olduğunu dile getirdi. “Böyle bir uygulamayı kabul etmek de anlamak da mümkün değil” diyen anne, cezaevi yöneticilerinin, tutuklulara ceza vermek için birbiri ile yarıştıklarını ifade etti.
Geçtiğimiz hafta oğlunun cezaevinde evlendiğini, fakat törene katılmalarına izin verilmediğini belirten anne İlda, “İnsan hayatta bir kez evlenir ve bu mutlu gününde anne ve babasının da yanında olmasını ister. Ama cezaevi yönetimi bırakın bizim gitmemize, eşi ile 15 dakika görüşmesine, elini tutmasına bile izin vermedi” diye konuştu. “Uygulamalarla ilgili Ankara’da görüştüğümüz yasa yapanlar ‘Biz yasayı biraz esnek yaptık, uygulayanların kötü niyeti nedeni ile böyle oluyor’ derken uygulayanlar, ‘Biz yasaları uyguluyoruz’ diyorlar” ifadelerini kullanan anne, ölüm oruçlarına ara verilmesine neden olan 45/1 genelgesinin ise uygulanmadığını dile getirdi. Cezaların son bulması için Ankara’ya gideceklerini açıkladı.
Tecrit katmerleşiyor
Murat Çelik’in nişanlısı Ruhan Akbaba da nişanlısının, yaptığı eylemin ardından 3 ay görüş ve 5 gün hücre cezası aldığını söyledi. Nişanlısının, karara itiraz ettiği için toplam 12 ay caza aldığını dile getiren Akbaba, uygulamaya itiraz ettikleri için 15 aya kadar ceza alan tutukluların olduğunu sözlerine ekledi. “Yasalara göre bir ceza bittiğinde bizimle görüştükten sonra diğeri başlaması gerekirken, bir ceza biter bitmez ikincisini devreye sokuyorlar” diyen Akbaba, cezalarla tecridin daha da katmerleşerek hayata geçirildiğini ifade etti. Akbaba, “Yürürlüğe giren genelge uygulanmıyor. Tutuklular, özelikle sağlık alanında ciddi sıkıntılar yaşıyor. Revire ya çıkarılmıyorlar ya da geç çıkarıldıkları için tedavi edici hiçbir işlem yapılmadan geri gönderiliyorlar. Görüşlerde yaşanan kötü muameleye tepki gösteren tutuklulara disiplin ve hücre cezaları veriliyor” diyerek cezalara ve uygulamalara tepki gösterdi. (İstanbul/EVRENSEL)
Şahin Doğan
ÖNCEKİ HABER

Harita mühendislerinin kurultayı başlıyor

SONRAKİ HABER

MEDYADA GEÇEN HAFTA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa