02 Nisan 2007 00:00

Yolsuzluğun faturası işçiye mi kesilecek?

Sağlık Bakanlığı’ndaki otomasyon skandalında, bir temizlik işçisinin bürokratlar tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.

Paylaş

Sağlık Bakanlığı’ndaki otomasyon skandalında, bir temizlik işçisinin bürokratlar tarafından kullanıldığı ortaya çıktı. Skandalın göbeğinde yer alan SB Bilişim Şirketi’ne müdür yapılan Mustafa Altınörs isimli işçiye, usule aykırı protokollerin altına “Sağlık Bakanlığı adına” imza attırıldığı öğrenildi. Altınörs’ü yönlendiren isim ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, soruşturulmasına izin vermediği Bilgi İşlem Dairesi eski Başkanı Suat Duranay.
Dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un onayıyla bakanlık bürokratları tarafından kurulan Sağlık Bakanlığı Bilişim Derneği, SB Bilişim Şirketi’ni kurarak ticari faaliyetlerde bulunmuş, “kaynak aktarmaya dönük” faaliyetler yapıldığı Muhasebat Başkontrolörü Cevat Görücü tarafından da tespit edilmişti. Skandalın ortaya çıkmasının ardından dernek feshedilmiş, şirket ise son olarak Sedat Sayımlar’a devredilmişti. Sayımlar’ın yaptığı suç duyurusunun ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ, skandala karışan bakanlık bürokratlarının soruşturulmasına izin vermemişti.
Ancak Bakan Akdağ’ın örtbas etmeye çalıştığı skandallar zincirinde bir yeni halka daha ortaya çıktı. Dernek ve şirketin, 1999-2000 yıllarındaki usulsüz faaliyetlerinde Mustafa Altınörs isimli bir işçiyi kullandığı öğrenildi. Altınörs’ün gazetemize verdiği bilgiye göre o yıllarda muhasebecilikle uğraşan Altınörs, önce Sağlık Bakanlığı Bilişim Derneği’nin muhasebesini tutmakla görevlendirildi. Lise mezunu olan ve sağlık alanında hiçbir deneyimi bulunmayan Altınörs, kısa süre sonra SB Bilişim Şirketi’ne müdür tayin edildi. Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi eski Başkanı Suat Duranay tarafından yönlendirildiğini kaydeden Altınörs, o dönemi “İmzala diyorlardı, ben de imzalıyordum. İmzalarım var ama ne olup olmadığından haberim yoktu” sözleriyle anlattı.
İsim yok imza var!
Altınörs’ün “yukarıdan gelen emirler” üzerine imza attığı belgelerden biri, Ege Üniversitesi Bilgisayar Enstitüsü, UNİ-PA A.Ş ile SB Bilişim Şirketi arasında imzalanan protokol. Protokoldeki usulsüzlük, protokolün birinci maddesinde “Sağlık Bakanlığı’nın adının kullanılmasıyla” başlıyor. Protokolün tarafı olarak “Sağlık Bakanlığı Bilişim Elektronik Bilgi Sistemleri Ltd. Şti.” gösteriliyor. Oysa bu isimde bir şirket yok. Protokolde kastedilen, şirketin hukuken tam ismi “SB Bilişim Elektronik Bilgi Sistem Turizm ve Sağlık İşl. San. Tic. Ltd. Şti”.
Protokoldeki ikinci usulsüzlük ise protokolün imzalar bölümünde görülüyor. “Sağlık Bakanlığı Bilişim Derneği adına” ibaresinin altında hiçbir isim bulunmazken, o dönemde SB Bilişim Derneği’nin Başkan Yardımcısı olan Mahir İlgü’nün imzası yer alıyor. “Sağlık Bakanlığı adına” ibaresinin altında da herhangi bir isim yok ama bir imza var. İmzanın sahibi ise o dönemde SB Bilişim Şirketi’nin müdürü olan, ancak Sağlık Bakanlığı’nın görevlisi bile olmayan Mustafa Altınörs. SB Bilişim Şirketi’nin aldığı hizmetler karşılığında 17 bin 500 dolar artı KDV ödemeyi taahhüt ettiği protokol ile benzeri birçok sözleşme, protokol, karar ve para transferinin altında da şu an Keçiören Hastanesi’nde temizlik işçisi olarak çalışan Mustafa Altınörs’ün imzası var.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da soruşturulan skandalda, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, skandala karışan idari görevliler hakkında soruşturma izni vermemesi ise “Bürokratlarını koruyan bakanlık, faturayı işçiye mi kesmeyi planlıyor?” sorusunu gündeme getiriyor. (Ankara/EVRENSEL)
Sağlıkçılardan Danıştay’a dava

Türk Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda hizmet alımı yapılan kuruluşta, kurulacak cihazların bakım ve onarımı gibi konularda personel bulundurmasının istenebileceğini öngören düzenlemenin iptali için Danıştay’a dava açtı.
Dava dilekçesinde, Bakanlığın doğrudan, genel idare esaslarına göre yürütmekte olduğu bir kamu hizmeti olan sağlık hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin, bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarında, memurlar ve diğer kamu görevlilerince yerine getirilmesi gerektiği belirtilerek idarenin doğrudan genel idare esaslarına göre yürüttüğü sağlık hizmetinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin, hizmet satın alınması yoluyla gördürülmesi şeklinde yasada öngörülmeyen bir yöntem benimsendiği için dava konusu düzenlemenin iptali istendi.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, bakanlığın hizmeti personel ile birlikte alma düşüncesinden vazgeçmesi ve sağlık kurumlarını parça parça özel sektöre devretmeyi bırakması gerektiğini dile getirdi.(HABER MERKEZİ)
Onur Bakır
ÖNCEKİ HABER

‘Hayat, hayallerimize köprü olacak’

SONRAKİ HABER

Hepimiz Emrah’ız, Enes’iz, Uğur’uz...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...