03 Nisan 2007 00:00

Zenginin gazı yoksulu zehirleyecek

Kanada’da iklim değişikliği meselesi ile nasıl başa çıkılacağı tartışılırken, bu durumun ülkelere ve onların ekonomilerine potansiyel etkisi konusunda da yaşanan endişe derinleşiyor.

Paylaş

Kanada’da iklim değişikliği meselesi ile nasıl başa çıkılacağı tartışılırken, bu durumun ülkelere ve onların ekonomilerine potansiyel etkisi konusunda da yaşanan endişe derinleşiyor.
Cuma günü yayınlanacak olan Birleşmiş Milletler'e bağlı Hükümetlerarası İklim Değişimi Uzmanlar Grubu (HİDUG) raporundan haberdar olan çevreler, az gelişmiş ülkelerin küresel ısınmadan "zengin" ülkelerden çok daha olumsuz etkileneceğini ve küresel ısınmanın sonuçlarıyla başa çıkabilecek kadar hazırlıklı olmadığını belirtiyor. HİDUG Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı John Stone, "İklim değişikliği zengin ve fakir arasındaki uçurumu artıracak. Bu hâlâ süren bir kaygı" diye konuştu.
Henüz sonuçlanmasa da raporun, mercan kayalıklarının tehlike altına girmesine, buzulların erimesine, tarımın yaşayacağı yıkıcı etkiye ve su kaynaklarının azalmasına yönelik tehlikelere yönelik uyarılarda bulunması bekleniyor. "İklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden birinin Arktika olduğu yönünde şüphe yok" diyor Stone. "Eskimolar ve onların yaşamları tehlike altında. "Dr. Stone, "Bilim üzerindeki tartışmalar sona ermiştir. İklim değişikliğinin sebebinin ne olduğuna karar verilmiştir. En büyük nedenler insan eylemleri ve fosil yakıtlarının kullanılması" dedi. Kanada, sera gazı salınımının 1990 sınırından yüzde 6 azaltılmasını zorunlu kılan Kyoto Protokolü'nün imzacılarından biri olmasına rağmen ülkenin gaz salınımı sınırı bunun yüzde 30 üzerinde. 2006 yılında başa geçen hükümet Kyoto'nun imzacıları arasında yer almaya devam edeceklerini açıklamıştı ama salınımı sınırlama hedeflerini karşılamada kendi yasasını koyma konusunda bir adım atmadı.
(theglobeandmail.com’dan çeviren Özge Kuru)
ÖNCEKİ HABER

Hastalıklar artacak

SONRAKİ HABER

SANSÜRE HAYIR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...