03 Nisan 2007 00:00

İyi haber yok!

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin çalışmaları sonucunda, küresel ısınmanın tüm dünyada yol açabileceği sonuçlar belirlendi.

Paylaş

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin çalışmaları sonucunda, küresel ısınmanın tüm dünyada yol açabileceği sonuçlar belirlendi. Dünyadaki her 10 insandan biri, küresel ısınma yüzünden suların yükselmesi riskinin bulunduğu kıyı şeritlerinde yaşıyor. Eğer hükümetler harekete geçmezse küresel ısınmanın tahmini etkileri şöyle olacak:
  • Avrupa’da nehir yatağı havzalarının, şiddetli ve tehlikeli akıntılara sahip kısımları yüzde 19’dan yüzde 34-36’ya çıkacak.li> Batı Avrupa’da muhtemelen milyonlarca insan, sulak alanlarla iç içe yoksunluk içerisinde yaşayacak.li> 2080’lerde yılda fazladan 2,5 milyon kişi daha kıyı şeritlerindeki sellerden etkilenecek.li> 2070’lerde akarsu potansiyelleri Avrupa’nın Akdeniz kısmında yüzde 20-50 arasında düşerken, Kuzey ve Doğu Avrupa kısımlarında yüzde 15-30 arasında artacak.li> Alp buzullarının küçük olanları ortadan kalkacak, büyükleri 2050 itibariyle yüzde 30-70 arasında eriyecek.li> Kuzey kutbundaki deniz buzulları 2100’e kadar yüzde 22-33 arasında azalacak, Antarktika’da ise tamamen ortadan kalkabilecek. Buzullardaki incelme yeryüzündeki deniz seviyesini yükseltecek.li> 2100 yılına kadar deniz seviyesindeki yükselmenin 18-59 santimetre arasında olabileceği tahmin ediliyor. li> 500 bin kilometre kare olan Himalaya buzul alanı, 2030’da 100 bin kilometre kareye kadar gerileyebilecek.li> Asya’da birçok ülkede açlık sorunu çekilecek. 2020 yılında su sıkıntısı çeken kişi sayısı 1,2 milyar kişiye kadar yükselecek.li> Ada devletlerde genellikle kıyılara inşa edilen uluslararası havaalanları ve yollar su altında kalabilecek.
  • ÖNCEKİ HABER

    YAŞAMA KÜLTÜRÜ

    SONRAKİ HABER

    Hastalıklar artacak

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...