03 Nisan 2007 00:00

Araplar geri gönderilme kararına tepkili

Irak hükümetinin, Saddam Hüseyin yönetimi tarafından Kerkük’e yerleştirilen Arapların bölgeyi terk etmeleri kararına yönelik tepkiler sürüyor.

Paylaş

Irak hükümetinin, Saddam Hüseyin yönetimi tarafından Kerkük’e yerleştirilen Arapların bölgeyi terk etmeleri kararına yönelik tepkiler sürüyor. Kuzey Irak’taki Kerkük’te son günlerde düzenlenen en ağır bombalı saldırıda 13 kişi yaşamını yitirir, 137’si yaralanırken uzmanlar, Bağdat hükümetinin Arapları tehcir kararının bölgedeki çatışmaları artırabileceği uyarısında bulundular. Bağdat’ın kuzeyinde ise önceki gün silahlı kişiler tarafından kaçırılan 19 kişinin cesedi bulundu.
Reuters’a konuşan 70 yaşındaki Iraklı Arap Ebu Cabar, 1975 yılından bu yana Kerkük’te yaşadıklarını belirterek “30 sene önce karım ve iki çocuğumla güneydeki Nasiriye’den Kerkük’e geldik. Oğullarımdan bazıları evlendi ve çocuk sahibi oldu. Hepsi evlerini burada kurdular ve memleketleri Nasiriye hakkında hiçbir şey bilmiyorlar. Oraya bir gün olsun gitmediler” diye konuştu.
45 yaşındaki Arap avukat Haris Hüseyin de Kerkük’e 1983 senesinde Hilla’dan geldiğini ifade ederek “Hükümet, önce güvenlik garantisi vermeli ve böyle bir karar alabilmek için her gün yüzlerce şiddet olayına sahne olan bölgelerde güvenliği tesis etmeli. Aksi halde şiddet artar” ifadesini kullandı.
Üniversite öğrencileri katledildi
Öte yandan Irak’ın güneyinde, iki üniversite öğrencisinin ABD askerlerinin açtığı ateşte öldürüldüğü öğrenildi. Kuna’nın haberine göre Kadsiye Üniversitesi’nde okuyan öğrencilere ateş açan Amerikan askerleri, iki öğrencinin ölmesine ve birçoğunun da yaralanmasına neden oldu. Cinayetlerin ardından üniversite kampusunda protesto düzenlendiği ifade edildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Etiyopya, Somali’ye ek asker gönderdi

SONRAKİ HABER

‘ABD uçakları İran hava sahasını ihlal etti’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...