03 Nisan 2007 00:00

Sendikal örgütlülüğe darbe sözleşmesi

Şişli Belediyesi’ne bağlı Kentyol AŞ’de dayatılan bireysel sözleşme ile işçilerin iradeleri ipotek altına alınıyor.

Paylaş

Şişli Belediyesi’ne bağlı Kentyol AŞ’de dayatılan bireysel sözleşme ile işçilerin iradeleri ipotek altına alınıyor. Tarih kısmı boş bırakılan sözleşme işçinin, işverenin istediği yerde çalışma zorunluluğu, zorunlu mesai gibi dayatmaları içeriyor.
Toplusözleşme olduğu sürece geçersiz olan bireysel sözleşme, işçilerin işverenin istemediği bir sendikaya gitmesi ve işverene karşı greve veya eyleme geçmesi halinde sendikasızlaştırmanın ve işten atmanın aracı olarak kullanılabilecek. İşçiler, işverenin imzalanmasını istediği bu sözleşmenin kendilerine sendikaları Genel-İş 3 No’lu Şube yöneticileri tarafından dağıtıldığını söylerken, Şube Başkanı Mevsim Gürlevik ise “Böyle bir sözleşme imzalanmasında ben mahsur görmüyorum” açıklamasında bulundu.
Yetki tartışması olmuştu
Belediye-İş ile Genel-İş arasında uzun süren yetki tartışmalarının ardından yetki Genel-İş’e çıkmış ve toplusözleşme imzalanmıştı. Toplusözleşmenin üzerinden 5-6 ay geçmeden şimdi işçilere bireysel sözleşme imzalatılıyor. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün “Her işçinin dosyasında, altında tarih olmayan bir bireysel sözleşme olacak” sözlerinin üzerine harekete geçen şirket yöneticileri ve Genel-İş yöneticileri işçilerden imza alıyor.
Gazetemize konuşan Kentyol işçileri, “Bunun nedenini anlayamadık. Toplusözleşmenin imzalanmasının ardından tarih kısmı boş bırakılarak bireysel sözleşme imzalamamızı istiyorlar. Sendikanın buna göz yummaması gerekirken, bizzat onlar dağıtıyorlar” diye konuştular.
‘Mahsur görmüyorum’
Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Mevsim Gürlevik ise sorularımıza şöyle yanıt verdi: “Böyle bir sözleşme imzalanmasında ben mahsur görmüyorum. Ne kadar geçerli olup olmadığı ortada ve toplusözleşmede de yer alıyor. Geçicilere de kadroda çalışanlara da böyle sözleşme yapılıyor. Bu konuda ayrıntılı konuşmak istemiyorum.”
‘Sendika, yetkisini inkar etmiş olur’
Kentyol AŞ’de zaten toplusözleşmenin imzalandığını belirten Genel-İş Genel Başkanı Mahmut Seren ise bu konu hakkında ayrıntılı bir bilgisinin olmadığını kaydetti. Toplusözleşmenin olduğu yerde bireysel sözleşme imzalatılmasının var olan yetkiyi inkar etmek olduğunu belirten Seren, işçilerin kendilerine sendikayı temsilci seçtiğini, bu nedenle bireysel sözleşmenin imzalanmasının doğru olmadığını ifade etti. Seren, konuyla ilgili Şube Başkanı Mevsim Gürlevik ile görüşeceğini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Sendika toplusözleşme imzalar

İş Hukuku Avukatı Mustafa Üçdere ise bireysel sözleşmeyi şöyle değerlendirdi:
“Toplusözleşme yürürlükteyken bu sözleşmenin hiçbir geçerliliği yok. Ancak imzalanan bireysel sözleşme toplusözleşmeden daha iyi ise o maddeler uygulanabilinir. Bu bireysel sözleşme toplusözleşmenin süresi dolduktan sonra sendikasızlaştırmanın önünü açabilir. Ya da işveren ‘işçilerin iradesi budur, bunu istiyor’ diye dayatarak, toplusözleşmeyi yok sayıp, bunu uygulatabilir. Sendikanın görevi bireysel iş akitlerinin yerine toplusözleşme imzalamak. Zaten bireysel sözleşme yapılıyorsa sendika neden var? Sendikacı eğer bunu yapıyorsa, o sendikacıya söylenecek bir şey yok. Böyle sendikacılık olmaz.”
Bireysel sözleşmenin içeriği

İmzalatılan bireysel sözleşmede şu maddeler yer alıyor:
  • Deneme süresi iki aydır
  • İşveren istediğinde, ulusal egemenlik ve genel tatil günlerinde işçiyi çalıştırabilir
  • İşverenin isteği doğrultusunda işçiler fazla mesai yapmaya zorunludur
  • İşveren, ücretinde indirim yapmaksızın işçinin işini değiştirebilir
  • İşveren işçiyi istediği yerde çalıştırabilir
    Gökhan Durmuş
  • ÖNCEKİ HABER

    İşçi-memur dayanışması

    SONRAKİ HABER

    KENT YAZILARI

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa