03 Nisan 2007 00:00

İşçi-memur dayanışması

Ankara’da işçiler ve memurlar, yaşadıkları sıkıntıların sorumlusu olan AKP Hükümeti’ni ortak eylem yaparak protesto ettiler.

Paylaş

Ankara’da işçiler ve memurlar, yaşadıkları sıkıntıların sorumlusu olan AKP Hükümeti’ni ortak eylem yaparak protesto ettiler.
Ankara Sendika Şubeleri Platformu’nu (ASŞP) oluşturan sendikalara üye işçiler, kadro tasarısında ayrım yapılarak geçici işçilerin bazılarının 4/B statüsüne geçirilmek istenmesine; KESK üyesi memurlar da Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabında gerçekleştirilmek istenen soyguna karşı yapacakları eylemleri ortaklaştırdı. Kızılay’da yapılan eylemde sık sık “Sınıf dayanışması”, “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı.
ASŞP’nin eyleminde toplanan yaklaşık 500 işçi; “AKP’den hesabı emekçiler soracak”, “Kadro hakkımız, söke söke alırız”, “Hükümet yasanı al başına çal”, “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz” sloganlarını attılar. Burada ortak açıklamayı okuyan Tez Koop-İş 1 No’lu Şube Başkanı Hakan Bozkurt, Meclis’e gönderilen tasarı ile 210 bin civarındaki geçici işçinin bir kısmına kadro verilirken büro işi yapılan işyerlerinde çalışan yaklaşık 40 bin geçici işçinin ise sözleşmeli personel statüsünde çalıştırılmak istendiğini söyledi. Bu statüde çalışanların her haktan mahrum kalacağını ifade eden Bozkurt, kamu kuruluşlarında çalıştırılan tüm personele iş güvenceli, kadrolu istihdam verilmesini istedi.
Türk-İş İl Temsilcisi ve ASŞP Dönem Sözcüsü Fahri Yıldırım da memurlar ve işçilerin, kendi arasındaki farklılıkların ortadan kaldırılması için eylem yaptıklarını kaydederek “Yıllardır aynı taleplerle ayrı alanlarda haykırmanın cezasını çekiyoruz. Tek konfederasyon, tek yürek, tek bilek olma zamanıdır. Halk da sınıf da sizden birleşmenizi istiyor” dedi.
Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen de Türk-İş başkanını, Başbakan ile yapacağı görüşmede “IMF ve DB ile işbirliği yapan hükümet ile yalnız bırakmamak” için işçileri, görüşmenin yapılacağı yerde eylem yapmaya çağırdı.
KEY soygunu
Açıklamanın ardından işçiler, KESK’in eylemine destek verdi. KESK’liler, Başbakanlık binasının arkasında toplanarak sloganlarla Adalet Bakanlığı ek binasına yürüdüler. Burada açıklama yapan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 1986 yılında kesilmeye başlanan, 2000 yılında tasfiye olan Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabının tasfiye edildiğini, ancak o tarihten bu zamana kadar hak sahiplerine geri ödenmediğini söyledi.
2002 yılından bu yana toplu görüşmelerde dile getirmelerine ve AKP Hükümeti’nin de geri ödeme taahhüdüne rağmen verilen sözlerde durulmadığını kaydeden Tombul, hesapta biriken paralara ilişkin bilgi verilmediğini ifade etti. AKP’nin Meclis’e gönderdiği tasarıyla, bir kişinin ortalama 373-514 YTL arasında alacağının olduğunu, gerçekte ise KEY hesabının da iç borçlarda uygulanan faizlerin uygulanması durumunda, bir kişinin ortalama 2 bin 500 YTL alacağı olacağını aktaran Tombul, “KEY’deki bu soyguna izin vermeyeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Manisa’da işçi derneği kuruldu

SONRAKİ HABER

Sendikal örgütlülüğe darbe sözleşmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...