03 Nisan 2007 00:00

Doğramacı’ya onur ödülü verilmesi kabul edilemez

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, İhsan Doğramacı’ya TBMM Onur Ödülü verilmesini protesto ederek ödülün iptal edilmesini talep etti.

Paylaş

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, İhsan Doğramacı’ya TBMM Onur Ödülü verilmesini protesto ederek ödülün iptal edilmesini talep etti.
TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın 15 Mart 2007 tarihinde İhsan Doğramacı’ya TBMM Onur Ödülü verdiğini hatırlatan öğretim üyeleri, 12 Eylül darbesinin silahları altında kurulan YÖK’e başkanlık ederek özgür, özerk, demokratik üniversiteyi yok eden bir kişiye onur ödülü verilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ettiler.
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampusu önünde dün yapılan açıklamaya Prof. Dr. Ayla Gürsan, Prof. Dr. Esen Askanda, Prof. Dr. Nilüfer Tapan, Prof. Dr. Nilüfer Kuruyazan, Prof. Dr. Fuat Ercan, Yrd. Doç. Özgür Müftüğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda öğretim üyesi, asistan ve öğrenci katıldı. Açıklamaya, 78’liler Girişimi ve Üniversiteler Konseyi de katılarak destek verdi.
Gölgeyi kaldırın
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, ödülün üniversiteleri özünden uzaklaştıran bir kişiye verilmesinin doğru olmadığını ifade etti.
İhsan Doğramacı’nın, demokrasinin askıya alındığı 12 Eylül askeri darbesinin ardından kurulan YÖK’ün başkanlığını yaptığını hatırlatan Yeşildere, “üniversiteleri askeri kışlaya çeviren YÖK’ün kurucusu olan ve üniversiteleri asker, siyaset, YÖK üçgeni içinde bilimdışında konumlandırmış, üniversiteleri düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı kurumlara çeviren bir kişiye ödül verilmesinin kabul edilemez olduğunu” dile getirdi. “Doğramacı’yı özgür, özerk, demokratik üniversiteyi yok ettiği için suçluyoruz” diyen Yeşildere, Arınç’a seslenerek “Hangi gerekçe ile olursa olsun, TBMM Başkanlık Divanı’nı, kendi varlığını ortadan kaldıran süreci hatırlamaya, üzerine düşün bu gölgeyi kaldırmak için aldığı kararı iptal etmeye çağırıyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Baş sorumlu Doğramacı
Marmara Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Ayla Gürsan: Üniversitelerden öğretim üyelerinin uzaklaştırıldığı bir dönemin mimarı olan kişiye onur ödülü verilmesi kabul edilemez. Onların yarattığı fikirler sonrasında şimdi öğretim üyeleri, üniversitelerin yönetim kademelerinde söz hakkını kaybetti. Doğramacı’ya TBMM Onur Ödülü’nün verilmemesini istiyoruz.
Karar iptal edilsin
Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Özgür Müftüoğlu: 12 Eylül darbesinin oluşturmayı amaçladığı düzen, YÖK eliyle üniversiteler üzerinden kurulmak istendi. Neo-liberal politikaların gereği olarak bu yapıldı. Üniversitelerde düşünce ve ifade özgürlüğünün önünde engel olan, üniversitelerin geldiği durumun sorumlusu olan İhsan Doğramacı’ya bu ödülün verilmesi doğru değildir.
Ödül, darbe zihniyetine
78’liler Girişimi’nden Celallettin Can: 1980 darbesi ile kurulan YÖK’ün kurcularından birine onur ödülü verilmesi anlaşılır bir şey değil. Bilimden uzak üniversiteler ve sorgulamayan bir geçlik yaratan birine ödül vermek, bu anlayışa ödül vermektir.
ÖNCEKİ HABER

GÜNLÜK

SONRAKİ HABER

1 nisan latifeleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa