03 Nisan 2007 00:00

650 bin kişi hekimsiz

Aile hekimliği projesi pilot il kapsamındaki İzmir’de hafta sonu yapılan tercih ve yerleştirme işlemlerinde, bin 24 aile hekimliği pozisyonundan 195’i boş kaldı.

Paylaş

Aile hekimliği projesi pilot il kapsamındaki İzmir’de hafta sonu yapılan tercih ve yerleştirme işlemlerinde, bin 24 aile hekimliği pozisyonundan 195’i boş kaldı.
Sağlık Bakanlığı saha koordinatörlerinin ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı bütün baskılara rağmen sağlık ocaklarında çalışan hekimlerin 503’ü, sisteme geçmek için hiçbir başvuru yapmazken 195 pozisyonun boş kalması ile birlikte yaklaşık 650 bin kişi hekimsiz kaldı.
Aile hekimliği sistemini kabul ederek tercih yapan hekimler, tercihlerini özellikle zengin semtlerden ve kentin merkezinden yana kullanırken Bayındır, Beydağ, Yamanlar, Kiraz, Kınık gibi yoksul emekçi semtleri ile ulaşımı zor olan ilçelerin boşta kaldığı belirtildi.
Tercih hakkını erteleyen ve kullanmayan hekimler için İl Sağlık Müdürlüğü, önceki gün yerleştirme töreni düzenledi. Çalışma yerleri belirlenen hekimler, 15 Mayıs’ta sözleşmelerini imzalayacak. Yerleştirmelerin dün de devam ettiği öğrenildi.
Yerleştirmeleri ve sonuçlarını gazetemize değerlendiren Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Mustafa Vatansever, İzmir’de gerçek sağlık ocağı hekimlerinin aile hekimliğini kabul etmediğini belirterek “Hekimleri, aile hekimliğinin çok kazançlı bir iş olduğuna ikna etmeye çalışan suyun başındakiler, bu sistemi seçmediler. Hekimlerimiz, tayin ve sürgün tehdidiyle kandırılarak, aile hekimi olmak için dilekçe verdiler. İzmir’de taşlar yerinden oynamıştır. Birinci basamakta deneyimli birçok hekim, yıllardır hizmet verdiği sağlık ocaklarından kopartılarak hiç tanımadıkları yerlere gönderilmiştir. Tercih yapmayan 195 hekim, 650 bin aileye denk geliyor. 650 bin kişi hekimsiz kaldı” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı’nın hekim seçme özgürlüğü altında sunduğu sistemin fiyaskoyla sonuçlanacağını kaydeden Vatansever, çok fazla hekimin yer değiştirdiğini, yerleştirmede beyin cerrahının bile aile hekimi olarak atamasının yapıldığını ve bu durumun, İzmir’in sağlığını derinden sarsacağını sözlerine ekledi.
Zengin bölgelere atama
En yüksek puanlarla ilk tercih yapan hekimlerin, kentin en zengin bölgelerindeki pozisyonları tercih ettiğini belirten Vatansever, kırsal alanların tercih edilmemesinin, zaten sağlık hizmetine ulaşmakta zorluk çeken halk açısından eşitsizliği derinleştireceğine dikkat çekti. Aile hekimliğinin, birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi projesi olduğunun altını çizen Vatansever, ticaretin amacının para kazanmak olduğunu ve az gelir getirecek bölgelerin de doğal olarak hekimler tarafından tercih edilmediğini vurguladı. Vatansever, en büyük sorunlardan birinin de hekim dışı sağlık personeli açısından yaşanacağını; ebelerin, hemşirelerin zorla, tehditle geçici görevlerde bulunacağını belirtti.
Aile hekimliğine geçmeyen hekimlerin, kendi rızası olmadan yapılacak geçici görevlendirmeleri sürgün olarak değerlendirerek hukuki ve demokratik mücadele araçlarını kullanacaklarını belirten Mustafa Vatansever, Pratisyen Hekimlik Derneği ile birlikte bir izleme komitesi kuracaklarını sözlerine ekledi. (İzmir/EVRENSEL)
Ozan Sürücü
ÖNCEKİ HABER

‘Toprak rant kapısı değildir’

SONRAKİ HABER

SANSÜRE HAYIR!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...