03 Nisan 2007 00:00

Ne kadar birlik olursak o kadar güçlüyüz

Merhaba evrensel okurları!Ben Bayrampaşa’da çalışan bir çorap işçisiyim. Şimdiye kadar 10’u büyük olmak üzere 20 kadar yerde çalıştım.

Paylaş

Merhaba evrensel okurları!
Ben Bayrampaşa’da çalışan bir çorap işçisiyim. Şimdiye kadar 10’u büyük olmak üzere 20 kadar yerde çalıştım. Gazeteye gelen mektuplardan, biz çorap işçilerinin durumunu az çok biliyorsunuzdur. Çalıştığım her yerde aynı koşullarla karşılaştım. Yemek, yol ve en doğal hakkımız olan sigorta olmadan bugüne kadar çalıştım, birçoğumuz da öyle çalışıyoruz.
En son çalıştığım firmada, arkadaşlarımın işine hiç hoş olmayan biçimde son verildi. Bayramdan önce ve sonra işveren birçok söz verdi; biliyorsunuz verilen ama tutulmayan sözler... ‘Sigortanız yapılacak, zamlarınız verilecek’ gibi nutuklar atıldı; bizler de verilen süreye riayet ettik. Yeni yılla birlikte 2006 ve 2007 zamları bir verilecekti; 2003 Mayısı’ndan beri maalesef zam alamıyoruz. Sadece arada sırada beşer onar YTL, ‘sus payı’ diye nitelendirdiğimiz paraları bize veriyorlardı. Bizler de her defasında fark değil zam istiyorduk; her zam öncesi bir hareketlenme yaşıyorduk ama işten kovmalar, tehditler ve bilinçsiz örgütlenmeler yüzünden hep kaybettik. 2007 başına kadar böyle sürdü; hani bize verilen sözler vardı ya, işte onlar yüzünden...
Sonunda Çalışma Bakanlığı’na başvurduk, patron bizi müfettişlerden saklamaya çalıştıkça biz bilerek kendimizi yakalattık. Bu sayede sigortalı olduk ama zam hakkını hâlâ alamamıştık. Zam hakkımızı diretirken ustabaşları; ‘Tamam, toplantıda görüşeceğiz’ dediler. Toplantıda şu an zam yok, maaşlarınız da birkaç gün aksayacak; ‘İşine gelen çalışsın, işine gelmeyen çıksın gitsin’ denildi. Oysa biz yıllardır zam almadan çalışmışız, bu da yetmemiş gibi bu sefer çalıştığımız bölümleri (formane) değiştirmeye başladılar. ‘Ne olacak?’ diye sorduğumuzda ‘İsteyen kalır, isteyen gider; kalanlar sigortasız olarak devam eder’ dediler. Sonra da 20 arkadaşımızı işten attılar. Altı yıldır çalışan işçiler vardı atılanlar arasında; 200 ile 300 YTL arası tazminat vererek işten attılar. Sonunda zammımızı da vermediler. Şimdi biz ne kadar bir olursak o kadar güçlü oluruz, o kadar zam alırız. Yıllardır istediğimiz ve özlediğimiz, her daim hak ettiğimiz sigorta, yemek, yol paralarımızı ve 8 saat çalışma hakkını ancak birleşerek kazanırız.
Bayrampaşa’da çalışan bir çorap işçisi (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Bu günleri arayacağız

SONRAKİ HABER

Barış ve kardeşlik için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...