04 Nisan 2007 00:00

Halkın aydınlandığı bir yer nasıl yıkılır?

İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi ile Muhsin Ertuğrul sahnesinin yıkılması planına karşı çıkan tiyatro, opera, bale ve senfoni orkestrasına mensup pek çok sanatçı, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü öncesinde AKM önünde bir eylem gerçekleştirmişti.

Paylaş

İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi ile Muhsin Ertuğrul sahnesinin yıkılması planına karşı çıkan tiyatro, opera, bale ve senfoni orkestrasına mensup pek çok sanatçı, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü öncesinde AKM önünde bir eylem gerçekleştirmişti. Sanatçılar, AKM’nin ticari getirisi olan bir yere dönüştürülmesine tepki gösterip, seslerini duyurmaya çalışırken, biz de yılardır hemen herkes için bilindik bir adres ve buluşma noktası olan AKM’nin etkinliklerini takip eden sanatseverlere yıkımla ilgili görüşlerini sorduk.
‘Yıkılmasın’
AKM’nin önünü buluşma yeri olarak belirleyen üniversite öğrencisi Burçak Döner, “Yıkılmasını tabii ki istemem” diye başlıyor söze. “Her büyük şehrin sadece büyük otellere değil ayrıca büyük kültür merkezlerine de ihtiyaçları var. Kaldı ki mesela opera gibi bir şeyin yapıldığı tek yer. Eğer yıkılıp yerine daha iyisi yapılamayacaksa, yıkılmak için yapılıyorsa kötü bir şey” diyor.
AKM’nin önünde bekleyen bir başka öğrenci Melike Dirikoç ise AKM’de tiyatroyu takip ettiğini söylüyor. Kültürel ve tarihi değeri olduğundan AKM’nin yıkılmak yerine yeniden yapılandırılmasını isteyen Dirikoç, “Yıkılması çözüm değil” diyor.
Binanın önünde arkadaşlarıyla buluşmaya hazırlanan Cem Karatay da AKM’nin yıkılmasını istemiyor. “Çok saçma bir şey bence, kaç yıllık bir bina” diyen Karatay, Kültür Merkezi’nin çok önemli tiyatrocuların yetiştiği bir yer olduğuna dikkat çekiyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Konserden çıkan izleyiciler
AKM’ye konser izlemeye gelen izleyicilerin de yıkıma ilişkin görüşlerini aldık.
Ayşe Özkar (Emekli, 63): Katiyen yıkılmasın, burası bizim. Şimdi konserden çıktım, çok mutluyum. Ve yıkamayacaklar.
Derya Yapar (Evhanımı, 32): AKM’ye ilk defa geliyoruz açıkçası. Etkinlik yapılan bir yerin yıkılmasını istemem. Yine de istemeyiz. Yazık günah, bence hiç gereği yok.
Yurdanur Öngör (Emekli bankacı, 65): Aman şimdi onu konuşuyorduk. İkimiz de çok karşıyız buna. Halkın aydınlandığı, estetik zevkini geliştirdiği, gençlerin de bu gibi sanat olaylarına alışkanlık kazandığı bir merkez nasıl yıkılır? Taksim meydanına çok yakışan bina. Bunun bir misli daha büyüğünü yapacağız diyorlar. İstanbul’da kongre merkezi yapılacak çok fazla ilçe var, gitsinler orada yapsınlar.
Mükerrem Osman (Emekli profesör, 80): Zaten zor yapılıp yerine konmuş. Böyle zor bir şeyi yeniden yapmayı göze almak çok akıllıca değil.
Gürgül Bulak (71): Siyasi ömürleri burayı yıkmaya kifayet etmeyecek. Halk onlara gerekli cevabı verecek. Şurada Atatürk’ün bir sözü var okudunuz mu? “Sanatçı ışığı alnında ilk hisseden insandır” diyor. Burada sanat yapılıyor. Ama sanat bazı yönleri itibariyle inançlara ters düşüyorsa Türkiye’de böyle bir anlayış hiçbir zaman öne çıkamayacak.
Osman Görmez (Emekli, 63): AKM’nin yıkılmasına fevkalade karşıyız. Restorasyon yapılmalı, mimariye uygun modernizasyonu yapılmalı. Buranın çarşı olarak yapılmasına kesinlikle karşıyız. Yıllardan beri AKM’nin seyircisiyim.
Anita Kazeroğlu
ÖNCEKİ HABER

ABD John Lennon’a Karşı

SONRAKİ HABER

Murat Göğebakan'dan “Sevgili'ye”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...