04 Nisan 2007 00:00

Ukrayna’da ‘turuncu’ kriz

Ukrayna’da son birkaç haftadır devam eden siyasi kriz, iki sene önce Batı destekli “turuncu” bir darbeyle iktidara gelen Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun, “meclisi feshetme” girişimi ve “erken seçim” çağrısı ile daha da derinleşti.

Paylaş

Ukrayna’da son birkaç haftadır devam eden siyasi kriz, iki sene önce Batı destekli “turuncu” bir darbeyle iktidara gelen Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun, “meclisi feshetme” girişimi ve “erken seçim” çağrısı ile daha da derinleşti.
Parlamentodaki siyasi parti liderleriyle yürüttüğü görüşmelerin ardından Batı yanlısı Devlet Başkanı Yuşçenko, parlamentoyu lağvetti. Parlamento üyeleri ise Devlet Başkanı’nın parlamentoyu dağıtma kararını, “bir darbe girişimi” olarak ifade etti ve görevlerini sürdüreceklerini açıkladı.
Ukrayna parlamentosunda Yuşçenko’nun başlıca siyasi rakibi olan Başbakan Viktor Yanukoviç’in “Bölgeler Partisi” çoğunlukta. Son haftalarda Yuşçenko’ya yakın 11 milletvekili, Yanukoviç safında yer almaya karar vermişti. Ancak Ukrayna anayasasına göre bireylerin değil, sadece hiziplerin saf değiştirme imkanı var. Devlet Başkanı, Başbakanı bu şekilde parlamentoda hakimiyet kurmaya çalışmakla itham ediyor.
Darbe girişimi
Muhalefetin Moskova yanlısı olmakla suçladığı Başbakan Viktor Yanukoviç, Batı destekli Yuşçenko’nun “yeni bir darbe girişimi” olarak yorumlanan feshetme kararına rağmen meclisin çalışmaya devam etmesi gerektiğini ifade ederken başkent Kiev sokakları ise yine Yuşçenko ve Yanukoviç yanlılarının eylemlerine sahne oldu.
Ukrayna’da Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, iki sene önce Batı destekli “turuncu” bir darbeyle iktidara gelmişti. Ancak, halka verdiği vaatleri yerine getirememesi üzerine darbeci ittifak içinde çatlak meydana gelmiş ve son seçimlerde “turuncu” darbeyle saf dışı edilen Yanukoviç yeniden başbakanlık koltuğuna oturmuştu.
İtirazlara rağmen resmi gazetede
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun, parlamentoyu feshedip yeni seçim tarihini 27 Mayıs olarak ilan etmesinin ardından Kiev’de gergin dakikalar yaşandı. Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç, Yuşçenko’dan kararını geri almasını isterken Ukrayna parlamentosu ise Yuşçenko’nun kararnamesini kabul etmedi.
Meclis’te 261 parlamenterin oyuyla kabul edilen kararda, Yuşçenko’nun kararnamesinin “bir darbeye yönelik adımın tüm işaretlerini taşıdığı” ifade edildi. Milletvekilleri de anayasa mahkemesinden, alınan kararın meşruiyetini incelemesini talep etti.
Ancak bu gelişmelere rağmen karar, resmi gazetede yayımlandı.
Kiev sokakları hareketlendi
Yuşçenko’nun meclisi fesih kararı almasından sonra birkaç gündür gergin olan Kiev sokakları yine hareketlendi. Binlerce Yuşçenko muhalifi başkent Kiev’de toplandı.
Ülkenin dört bir yanından otobüslerle başkente gelen göstericiler, Başbakan Viktor Yanukoviç’in “Bölgeler Partisi”nin mavi bayraklarını sallayarak meclis yakınlarındaki büyük meydana yürüdü. Göstericiler, meydana 140 kadar çadır kurdu.
Ordudan Yuşçenko’ya destek
Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanı Anatoli Grytsenko da Ukrayna odusunun, Devlet Başkanı Yuşçenko’ya itaat edeceğini söyledi. Yuşçenko yanlısı olduğu belirtilen Bakan Grytsenko, “Silahlı kuvvetler, başkomutanın emirlerini uygulayacaktır” dedi.
Ukrayna anayasasına göre Devlet Başkanı Yuşçenko başkomutanlık görevini de yürütüyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da felaket üstüne felaket

SONRAKİ HABER

AKM, AKP’ye ağır geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...