04 Nisan 2007 00:00

Zimbabve’de genel grev

Son birkaç haftadır muhaliflerle Devlet Başkanı Robert Mugabe arasında gerginliklere sahne olan Zimbabve’de sendikalar, hükümeti artan enflasyona rağmen düşük ücretler konusunda uyarmak amacıyla iki günlük grev başlattı.

Paylaş

Son birkaç haftadır muhaliflerle Devlet Başkanı Robert Mugabe arasında gerginliklere sahne olan Zimbabve’de sendikalar, hükümeti artan enflasyona rağmen düşük ücretler konusunda uyarmak amacıyla iki günlük grev başlattı. Dün başlayan ve bugün devam etmesi beklenen grev, ülkenin birçok bölgesini etkilerken birçok Zimbabveli, sendikaların eylemini “Mugabe yönetiminin 27 yıllık iktidarını bitirme talebi” olarak görüyor.
Zimbabve’de ülkenin önde gelen muhalif isimlerinden “Demokratik Değişim Hareketi” (MDC) lideri Morgan Tsvangirai’nin, hükümet karşıtı bir eylem sırasında 50 MDC üyesiyle birlikte tutuklanması ve tutukluluk süreci boyunca ağır işkenceye maruz kaldıklarını açıklamasının ardından patlak veren kriz, Mugabe’nin muhaliflere yönelik söylemlerini ve icraatlarını sertleştirmesiyle daha da derinleşmişti.
İşsizlik oranının yüzde 80’leri bulduğu Zimbabve’deki iki günlük grev, birçok kişi tarafından hükümete karşı yapılan bir eylem olarak değerlendiriliyor. Sendikalar, grevin her ne kadar “ekonomik talepler” ile düzenlendiğini ifade etse de birçok kişi grevin ülke açısından “bir dönüm noktası” olduğu görüşünde. İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesinin haberine göre Devlet Başkanı Mugabe, son üç haftadır aldığı önlemler ve sertleştirdiği söylemleri nedeniyle halk nezdinde desteği giderek kaybediyor. Guardian’a konuşan yoksul Zimbabvelilerden Debora Musaka, kazandığı parayla çocuklarına günde sadece bir öğün yemek yedirebildiğini ifade ederek “MDC, yıllar sonra Mugabe’den kurtulacağımız vaadi verdi. Biz de bekliyoruz” dedi.
‘Mugabe’yi zorlayamayız’
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Thabo Mbeki ise Batı baskısı altında olan Zimbabve lideri Mugabe’yi iktidardan ayrılmaya zorlamanın söz konusu olmadığını söyledi.
Batılı ülkelerin beklentileri doğrultusunda Mbeki, Afrikalı liderlerce Zimbabve’de yaşanan siyasi kriz konusunda arabuluculuk etmekle görevlendirilmişti.
Başta ABD ile İngiltere, Zimbabve’deki gerginliği bahane ederek ülkede rejim değişikliği öngörüyor.
İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Mbeki, “Harare’deki hükümeti değiştirmek için ellerinde bir sopa olmadığını” belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İslamabad’da gergin saatler

SONRAKİ HABER

İşgalcilerin kaybı artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...