04 Nisan 2007 00:00

Parksa Hilton’da sendikaya savaş

Hilton Parksa’da OLEYİS Sendikası’nı yok etmeye yönelik başlatılan operasyon sürüyor.

Paylaş

Hilton Parksa’da OLEYİS Sendikası’nı yok etmeye yönelik başlatılan operasyon sürüyor.
İşyeri baştemsilcisi, işyeri temsilcisi ve 10 işçinin işine son verilmesinin ardından, diğer işçiler üzerindeki baskılar da arttı. İmzalanan toplusözleşmenin ardından işçilere imzalatılmak istenen 51 maddelik sözleşmeye karşı çıkılmasının ardından başlayan işten atmaların, sendikasızlaştırma amaçlı yapıldığı belirtiliyor.
İşten atılan Hilton Parksa İşyeri Baştemsilcis Rasim Murat Türesinler, toplusözleşme döneminde patronun niyetinin kötü olduğunu gördüklerini kaydetti. İstanbul Hilton ile Hilton Parksa sözleşmelerinin ayrılmak istendiğini belirten Türesinler, buna karşı çıktıklarını ancak toplusözleşme imzalandıktan yaklaşık üç ay sonra sözleşmelerin ayrıldığını ifade etti.
Greve destek vermek suç
Sözleşmelerin ayrılmasının ardından önce Teknik Servis’teki 6 arkadaşlarının işten atıldığını anlatan Türesinler, “İlk çıkartma operasyonu başlamadan 15 gün önce Hilton yönetimi 51 maddelik ek bir sözleşme imzalatmak istedi. Çalışanları topladılar imzalaya zorladılar. Baştemsilci olarak ben geldim imzalanmasını engelledim. Toplantıdan çıkarttılar beni. Noter çağırıp imzalamadıkları gerekçesiyle arkadaşların adlarını aldılar” diye konuştu.
Bundan sonra da mücadelelerinin süreceğini belirten Türesinler, DİSK’ten de yardım beklediklerini kaydetti. Kendisinin de işten atıldığını belirten Türesinler, işten atılma nedenlerini şöyle sıraladı: “Şahsınıza ait arabanızı çalışma arkadaşlarınıza park ettirmeniz, çalışma hayatında doğan sorunların çözümü için yapılan toplantıda, ‘....bu bir savaş...siz bunu anlayamazsınız...’ şeklinde kelimeler kullanmanız, başka bir ilde bulunan (İzmir Hilton) işverenlik nezdinde yapılan grev sırasında sendika genel merkezinden habersiz arkadaşlarınızdan para toplamanız, iş yavaşlatmanız, yemek boykotu yapmanız, toplusözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldığı gün yapılan toplantıya işveren vekillerinin çabaları neticesinde rica minnet katılmanız, genel başkanınızın da katıldığı törene katılmamanız...”
Taşeronlaştırma başladı
6 yıl İstanbul Hilton’da, 6 yıldır da Hilton Parksa’da güvenlik elemanı olarak çalıştığını anlatan Haluk Yekta Kıraş, kendileri işten atıldıktan sonra taşeron bir firmanın getirildiğini kaydetti. İşten atılma nedenleri olarak maliyetleri gerekçe gösterdiklerini belirten Kıraş, alınan taşeronların giderlerinin de kendilerininkiyle aynı olduğuna dikkat çekti.
1996 yılından beri elektrik teknisyeni olarak çalıştığını belirten Zeki Karaman, Aralık 2006’da taşeronlaştırmaya geçilmesi üzerine işten atıldıklarını söyledi.
12 kişinin işten atılmasının ardından çalışan arkadaşlarının psikolojisinin bozulduğunu anlatan Karaman, “Acaba biz de işten atılacak mıyız?” diye düşündüklerini kaydetti. Karaman, işe iade davası açtıklarını ve mücadelelerinin süreceğini ifade etti.
OLEYİS Genel Örgütlenme Sekreteri Ali Çağlayan, işverenin sendikasızlaştırmaya yönelik bir politika izlediğini, bunu engelleyeceklerini kaydetti. Davalar açtıklarını dile getiren Çağlayan, bakanlığa sorunu ilettiklerini, basını ve kamuoyunu bilgilendirdiklerini kaydetti. İşten atılan işçilerin geri dönmesi için hukuki olarak ne gerekiyorsa yapacaklarını belirten Çağlayan, eylem yapmalarının hukukun dışına çıkmak olacağını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

MEB’in promosyon gaspına tepki

SONRAKİ HABER

ARA SIRA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...