04 Nisan 2007 00:00

Alman parlamenterlerden 301 eleştirisi

Almanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu’ndan milletvekilleri Ankara’ya geldi.

Paylaş

Almanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu’ndan milletvekilleri Ankara’ya geldi. İlk ziyaretlerini TBMM’ye yapan heyet, özellikle TCK’nın 301’inci maddesindeki değişikliği ve Hrant Dink cinayetinin akıbetini sordu. Heyette Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen ile Yeşiller Partisi’nden Claudia Rodth da yer aldı.
Thomas Kossendey başkanlığındaki heyet, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nu ziyaret ederek Başkan Mehmet Elkatmış ve Komisyon Üyeleri Faruk Ünsal, Attila Maraş ve Özlem Çerçioğlu ile görüştü.
Elkatmış, Türkiye’nin üyeliğinin, sadece Türkiye için değil AB için de önemli olduğunu belirterek, son günlerde AB’nin “Hıristiyan kulübü” olduğu yönündeki sözlerin kendilerini üzdüğünü belirtti.
Thomas Kossendey, Almanya’nın AB Başkanlığı döneminde sanayi ve ticaret başlığı altında yeni bir başlığın müzakereye açıldığını, iki başlığın daha açılmasını beklediklerini anlattı. Ancak hızlı gidişatla ilgili Almanya’da bazı çekincelerin olmasını normal bulan Kossendey, “AB Hıristiyan kulübü” sözlerini, kendisinin de yanlış ve tehlikeli bulduğunu söyledi. Kossendey, Türkiye’nin üyeliği konusunda var olan sıkıntıları yoğun dostluk ilişkileri ile çözeceklerini savundu.
Hrant Dink cinayetinin Almanya’da büyük bir üzüntü ve endişe ile karşılandığını belirten ve şu an gelişmenin hangi aşamada olduğunu soran Kossendey, TCK’nın 301’inci maddesinin ne şekilde değişeceğine ilişkin de bilgi istedi.
Elkatmış 301’i savundu
Dink olayının ardından sevindirici olanın faillerin hemen yakalanması olduğunu, olayın derinine inildikçe yeni yeni kişilerin tutuklandığını aktaran Elkatmış, olayın yargıda olması nedeniyle çok derinine inemediklerini söyledi. TCK’nın 301’inci maddesi hakkında şikayetlerin uygulamadan kaynaklandığını savunan Elkatmış, kişisel görüşünün, “301 ile ilgili değişiklik yapılmasına gerek olmadığı” şeklinde olduğunu söyledi.
Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Rodth da, Dink’in niçin korunmadığını sordu. Türkiye’nin buna yanıtını vermesi gerektiğini kaydeden Rodth, CHP lideri Deniz Baykal’dan da bekledikleri olumlu tepkiyi bulamadıklarını ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TBMM Abuşoğlu’na veda etti

SONRAKİ HABER

Çankaya için son dönemece girildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa