04 Nisan 2007 00:00

Cizre, Budak’a sahip çıktı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, DTP’li Belediye Başkanı Aydın Budak’ın tutuklanması binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Paylaş

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, DTP’li Belediye Başkanı Aydın Budak’ın tutuklanması binlerce kişi tarafından protesto edildi. Belediye önünde toplanan Cizreliler, “Baskılar bizi yıldıramaz” şeklinde slogan atarken, esnaf kepenk açmadı. Polis, AKP önünde yoğun önlem aldı.
Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak’ın 21 Mart günü kentte yapılan Newroz kutlamasında Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna dikkat çeken konuşması nedeniyle tutuklanmasının ardından, dün binlerce kişi Cizre Belediyesi önünde bir araya gelerek, Budak’a sahip çıktı. Budak’ın tutuklanmasını protesto etmek amacıyla belediye binasının önünde yapılan açıklamaya belediye başkanları ve kitle örgütü yöneticileri de katıldı.
Açıklamada, sık sık “Aydın’a uzanan eller kırılsın”, “Aydın burada Veli Seyda nerede”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “AKP şaşırma bizi dağa taşırma” ve “Çiçek istifa” şeklinde slogan atıldı.
Burada kitleye hitaben bir açıklama yapan DTP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Bayram Altun, “Sayın Budak, Cizre halkının yüzde 70’inin oyunu alarak belediye başkanı seçilmiştir. Bugün tutuklanan sadece Aydın Budak değil, Cizre halkının yüzde 70’idir. Bu kararı hukuki değil siyasi bir karar olarak görüyoruz. Bundan başta hükümet olmak üzere ülkemizi germek isteyen güçler sorumludur” dedi.
DTP üzerinde son dönemlerde sistemli bir baskı geliştirildiğini ifade eden Altun, yüzlerce üye ve yöneticilerinin gözaltına alındığını ve onlarcasının tutuklandığını hatırlattı. Altun, yapılan bu baskı ve tutuklamaları şiddet ve nefretle kınadıklarını dile getirdi.
Kentte kepenkler açılmadı
Konuşmaların ardından binlerce kişi sağanak yağışa rağmen, belediye binası önündeki ana caddeyi trafiğe kapatarak, oturma eylemine geçti. Oturma eyleminin ardından kitle alkışlar eşliğinde 3 koldan yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında “Aydın’a uzanan eller kırılsın” sloganları atılırken, kitle bir süre yürüdükten sonra sessiz bir şekilde dağıldı.
Bu arada açıklamanın yapıldığı saatlerde Cizre kent merkezinde tüm kepenklerin kapalı olduğu görüldü. Dün sabah saatlerinden itibaren başlatılan kepenk kapatma eylemi halen devam ediyor.
Nöbet çadırı kuruluyor
Öte yandan Budak ile dayanışmak ve tutuklanmasını protesto etmek amacıyla belediye önünde nöbet çadırı kurulacak. Çadırda her gün bir bölgenin belediye başkanı ve belediye çalışanları nöbet tutacak.
Belediye meclis üyeleri de gözaltında
Bu arada Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak’ın tutuklanmasının ardından aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Abak’ın da bulunduğu 4 belediye meclis üyesi gözaltına alındı. Dörtyol Caddesi’nde gözaltına alınan Abdullah Abak, Cemal Menek, Abidin Molla ve Baki İğdu Cizre Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. (Cizre/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

DTP’li başkanlara 15 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...