05 Nisan 2007 00:00

Bebeklikte demir zekayı geliştirir

Demirin sağlığa faydalı olduğu bilinen bir gerçek. Ancak özellikle çocukluk döneminde, eksikliği ciddi sonuçlara yol açabiliyor.

Paylaş

Demirin sağlığa faydalı olduğu bilinen bir gerçek. Ancak özellikle çocukluk döneminde, eksikliği ciddi sonuçlara yol açabiliyor.
Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi Başhekimi Uzman Dr. İsmail Topal, özellikle 5 yaşına kadar çocukların demir eksikliğinden etkilendiğini kaydetti. Topal, demir eksikliği olan 2 yaşından küçük çocuklarda uyum ve denge sorunları görüldüğünü belirtti. Demir eksikliği, çocukların daha içe kapanık ve çekingen davranmasına da sebep olabliyor. Topal, “Demir eksikliği, zihinsel yetenekleri de köreltebilir; zeka düzeyini yaklaşık 9 puan geriletebilir” dedi. Topal, beslenme bozukluklarının, bebeklerde büyüme ve gelişme geriliğine, enfeksiyonlarla kombine olarak da hastalıkların ağır ve ölümcül seyretmesine neden olduğunu belirtti. Kansızlık olarak bilinen anemi de demir eksikliğine bağlı olarak gelişiyor.
Akla ıspanak gelir ama...
Topal, demir eksikliğini önlemek için anne ve babalara şunları önerdi:
  • Çocukları kansızlıktan korumak için yaşlarına göre beslemeli. Besinlerde, tatlandırıcı olarak şeker yerine üzüm pekmezi kullanılmalı.
  • Bebeklere altıncı ayından itibaren mercimek köftesi ve ızgara köfte yedirilmelidir.
  • C vitamininin de yeterli miktarda alınması gerekir. Çünkü demirin vücutta kullanılmasında C vitaminin rolü büyük.
  • Çocuklar demir yönünden zengin olan et, karaciğer, yumurta, dalak, balık ve kuru baklagilleri mutlaka yemeli. (Trabzon/AA)
  • ÖNCEKİ HABER

    Sokaklarda erken bahar sevinci

    SONRAKİ HABER

    HUKUK KÖŞESİ

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa