05 Nisan 2007 00:00

Sahneler için sessiz çığlık!

İstanbul Şehir Tiyatrosu sanatçıları, bugün Saat 11:00’de, yıkılması söz konusu olan Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin önünde, tiyatrolarını savunacak.

Paylaş

İstanbul Şehir Tiyatrosu sanatçıları, bugün Saat 11:00’de, yıkılması söz konusu olan Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin önünde, tiyatrolarını savunacak. İstanbul seyircisi, tiyatro sanatçıları ve tiyatro meslek örgütlerinin de katılacağı buluşmada, sessizliğin içinden büyük bir çığlık yükseltecek olan sanatçılar, “İstanbul: Susuyoruz, lütfen dinle!” başlığı ile vazgeçilmez taleplerini dile getirecek.
Muhsin Ertuğrul ittifakı
Sahnelerinin yıkılmasına karşı eylemde olan sanatçılar, Muhsin Ertuğrul Sahnesi için yeniden bir araya geliyor. IMF toplantısı için hazırlanması planlanan Kongre ve Kültür Merkezi’yle birlikte yıkılması gündeme gelen AKM ve Muhsin Ertuğrul Sahnesi için geçtiğimiz günlerde AKM önünde şarkılı şiirli eylem yapan sanatçılar, şimdi de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde “karanlığa hayır” ve “sahnelerimiz kapanmasın” demek için tekrar buluşuyor. Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) İstanbul Temsilcisi Orhan Kurtuldu, karanlığa dur demek için bugün Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacaklarını söyledi. Ayrıca Kültür Bakanı Atilla Koç’un İstanbul ziyaretinde 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mete Tapan’ı neden gizlice ziyaret ettiğini soran Kurtuldu, “Bakanların, koruma kurulu başkanlarını ziyaret etmesi bir gelenek midir merak ediyoruz, açıklar mısınız?” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Şehir Tiyatrosu sanatçılarının bildirisi:
İstanbul: Susuyoruz, Lütfen Dinle!
İstanbul Şehir Tiyatrosu, İstanbul Şehremaneti’nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne evrilen tarih kesitinin en önemli kültürel varlığıdır. 1870 imtiyazı ile inşa edilen, 1970 yılında yanan ya da yakılan Tepebaşı Tiyatrosu’nun yadigarı saydığımız tek tiyatro binası, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Şehir Tiyatrosu tarihinin yaşayan simgesi, tiyatromuzun kalbidir.
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, kentin merkezinde yer alan “çok amaçlı virüs”ten sakınabildiğimiz tek tiyatro binamızdır. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, bütünlüğü bozulmadan korunmalıdır. Zinhar yıkılmamalı, başka işlevlere iliştirilmemelidir.
İstanbul Şehir Tiyatrosu, 93 yıla uzanan nitelikli sanat serüvenini, “özerk” bir tiyatro kurumu olarak ve dünyadaki benzerleri gibi yasal güvenceye kavuşarak sürdürmelidir. Türkiye tiyatro tarihinin büyük belleğini oluşturan Şehir Tiyatrosu’nun, dünya sahnesinde söz sahibi olmasının yolu, özerk statü ile teminat altına alınmış sanatsal yaratım süreçlerinin önünü açmaktan geçecektir.
2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazırlanan/hazırlanması gereken İstanbul kentinin, tiyatro binası sayısına ilişkin üzücü yoksulluğu, kader değildir.
Şehir Tiyatrosu, kent merkezinde, tarihine ve statüsüne yaraşır bir tiyatro binası kompleksine bir an önce kavuşturulmalı, bununla yetinilmemeli, İstanbul kenti, tiyatro, opera binaları, konser salonları ile donatılmalıdır.
Kentin ve kentlinin yoksullaştırılmış belleğine ve 93 yıla uzanan tarihinde 49 ayrı tiyatro binasında oyunlar oynamış, bu binaların çok büyük bölümünü sanat dışı işlevler uğruna yitirmiş Şehir Tiyatrosu’na yeni bir darbe vurulmamalıdır. Kentimizi tiyatronun büyülü ışığı ile aydınlatmak için birlikte atacağımız her adım, geleceğimizi inşa edecek. Tarihin bu çok keskin kavşağında, hep birlikte olmanın gücünü ve değerini biliyoruz.
Lütfen dinle İstanbul, bugün susuyoruz.

İstanbul Şehir Tiyatrolular
Erkan Araz
ÖNCEKİ HABER

‘Hatıralarımın izini sürüyorum’

SONRAKİ HABER

Etoo ırkçılıkla mücadelede kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa