05 Nisan 2007 00:00

İngiliz esirler serbest bırakıldı

İran yönetimi, 23 Mart günü Basra Körfezi’nde esir aldıkları 15 İngiliz askerini serbest bıraktı

Paylaş

İran yönetimi, 23 Mart günü Basra Körfezi’nde esir aldıkları 15 İngiliz askerini serbest bıraktı.
Serbest bırakma kararını İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında, 15 İngiliz askerinin İran karasularını ihlal etmeleri nedeniyle gözaltına alındıklarını anımsatarak, “Bu konuda haklı olduğumuz ve onları yargılama hakkına sahip olduğumuz halde, Hz Muhammed’in öğretisine dayanarak, 15 İngiliz askerini İngiliz halkına bir hediye olarak affettiğimizi açıklamak istiyorum” dedi.
İngiltere hükümetinden, askerlerin İran’ın karasularına girdiklerini “itiraf” etmeleri nedeniyle cezalandırılmamalarını isteyen Ahmedinejad, İngiltere
Başbakanı Tony Blair’i, başka ülkeleri işgal etmek yerine adalete, barışa, doğru söylemeye ve İngiltere halkına hizmet etmeye davet etti.
İran Cumhurbaşkanı ayrıca, İngiltere’nin sınırlarını ihlal etmeyeceğine ilişkin garanti verdiğini söyledi. Ahmedinejad, bu karara nasıl vardıklarını açıklarken, “Biz baştan beri çatışma yaşanmasını istemedik. Sadece kendi hakkımızın korunmasını istedik. İngiltere hükümeti kötü davrandı. Bu yüzden de süreç biraz uzadı” ifadelerini kullandı.
Komutana madalya
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, basın toplantısını tamamladıktan sonra Cumhurbaşkanlığı binasına geçti. Burada hükümet üyeleriyle birlikte 15 İngiliz askeriyle teker teker tokalaştı ve sohbet etti.
Ahmedinejad, sivil giyimli İngiliz askerlerine artık serbest olduklarını söyledi. Askerler Tahran’daki İngiltere Büyükelçiliği yetkililerine teslim edildi.
Bu arada, İran Cumhurbaşkanı, 15 İngiliz askerini esir alan Devrim Muhafızları Komutanı Amiral Ebulkasım Amangah’a üçüncü dereceden cesaret madalyası verdi.
Ahmedinejad’ın basın toplantısını bütün bakanların izlemesi de dikkat çekti.
İngiltere memnun
İngiltere, Basra Körfezinde esir alınan 15 İngiliz askerinin serbest bırakılacağının açıklanmasından memnuniyet duyulduğunu açıkladı.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, “15 İngiliz askerin yakında serbest bırakılacağının ilan edilmesinden duyulan memnuniyet” dile getirildi.
Askerlerin esir alınması konusunda İngiliz basını tarafından suçlanan ABD yönetimi ise, İran’a yönelik suçlamalarını sürdürdü.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, İran yönetiminin, ABD ile ilişkilerini geliştirmek için nükleer faaliyetlerine son vermesi gerektiğini söyledi.
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ABD Başkanı George Bush’un tavrını değiştirmesi halinde bu ülkeyle ilişkilerini gözden geçirebileceklerini açıklamıştı.
İngiliz basını ise, önceki gün, İngiliz askerlerinin kaçırılmasını, “Irak’ta İranlıların Amerikan ordusu tarafından tutuklanmasına misilleme” olarak yorumlamış ve Amerikan yönetiminin krizin çözülmesine engel olduğunu yazmıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Guantanamo’da durum daha da kötüleşti

SONRAKİ HABER

Karzai’ye karşı geniş ittifak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...