05 Nisan 2007 00:00

Sendikacılara hapis cezası

Eğitim emekçilerinin parasız, bilimsel, demokratik eğitim ve insanca yaşam talebiyle gerçekleştirdiği yürüyüşe katılan sendikacılara ceza yağdı.

Paylaş

Eğitim emekçilerinin parasız, bilimsel, demokratik eğitim ve insanca yaşam talebiyle gerçekleştirdiği yürüyüşe katılan sendikacılara ceza yağdı. Sendikacılara 1 yıl 3’er ay hapis ve 407’şer YTL para cezası verilirken, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve BTS eski Genel Başkanı Fehmi Kütan’ın cezaları ertelenmedi. Yargıtay’ın onaması durumunda iki sendikacı cezaevine konacak.
Eğitim Sen’in 25 Kasım-26 Kasım 2005 tarihlerinde gerçekleştirdiği “Büyük Eğitimci Yürüyüşü” nedeniyle aralarında KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul’un da bulunduğu 22 sendikacıya “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu”na muhalefet ve “polise mukavemet” iddialarıyla dava açılmıştı.
Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen karar duruşmasına Eğitim Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer, Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin, Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan ile sanık avukatları katıldı.
Anayasa’ya aykırı
Sendikacıların avukatı Oya Aydın, davada tek delil olan CD görüntülerine göre; Ziya Gökalp Caddesi’nin eylemciler değil, polis tarafından kapatıldığının net bir şekilde görüldüğüne dikkat çekerek, “Kaldı ki yol kapatmak, belediyeler tarafından konser veya yapım çalışmaları nedeniyle sık sık yapılmaktadır. Böyle bir durumda, sendikacıların yol kapattığını kabul etsek bile; yüzbinlerce eğitimcinin Türkiye’nin eğitim sorunlarına dikkat çekmesi mi daha önemlidir, yoksa caddenin iki saat boyunca trafiğe kapatılması mı?” dedi. Yapılan eylemin basın açıklaması olduğuna dikkat çeken Aydın, birçok mahkeme kararının, bu konularda eylemciler lehine olduğunu hatırlattı.
Avukat Mahmut Nedim Elden de beraat kararı verilmesini ve gerekçenin “delillerin bulunamaması” değil, “suçun oluşmadığı” olması gerektiğini söyledi. Avukat Öztürk Türkdoğan da ortada bir suç olmadığından, tüm sendikacıların beraatini istedi.
Mahkemenin kararı
Duruşma sonunda mahkeme heyeti; KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin, SES Genel Başkanı Köksal Aydın, Eğitim Sen Genel Başkanı Aladdin Dinçer, BTS eski Genel Başkanı Fehmi Kütan, BES eski Genel Başkanı Bülent Kaya, Eğitim Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek, SES Genel Sekreteri Erkan Sümer, Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan, Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Abdullah Çiftçi, BES Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Murat Kahraman hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası ve 407 YTL para cezası verdi. Diğer sanıkların ise beraatine karar verildi.
Cezalar ertelenmedi
Bedri Tekin, Alaattin Dinçer, Bülent Kaya, Köksal Aydın, Özgür Bozdoğan,
Abdullah Çiftçi, Erkan Sümer, Emir Ali Şimşek ve Murat Kahraman’ın cezaları ertelenirken, Tombul ve Kütan’ın “Rahşan affı” olarak bilinen 4616 sayılı yasa uyarınca ertelenen yargılanmaları bulunduğu gerekçesiyle cezaları ertelenmedi. Tombul ve Kütan’ın bugün aldıkları cezalar Yargıtay tarafından onanırsa sendikacılar cezaevine konacak. (Ankara/EVRENSEL)
Cezalar gözdağı amaçlı

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul: Bu antidemokratik bir karar ve sokağa çıkma demenin başka bir yolu. Demokratik bir ülkede kabul edilemez.
SES Genel Başkanı Köksal Aydın: Bu ceza emek örgütlerini susturma yönünde ciddi bir tehdittir. Siyasi bir karardır ve hukukla açıklanamaz. Bu kararla neoliberal programa karşı muhalefet yürüten KESK’in yöneticileri başta olmak üzere, tabana ve emekçilere gözdağı verilmek istendi. Buz mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz.
BTS eski Genel Başkanı Fehmi Kütan: Ceza, Türkiye’de demokratik haklara karşı ortaya konan tavrın yansımasıdır. Bilimsel eğitim verilmesi talebini dile getirdiğimiz için ceza verilmesi kabul edilemez. Çocuklarımızın insanca yaşayabilecekleri bir ülke bırakmak için bu etkinliği yaptık. Demek ki bu ülkeyi yönetenleri rahatsız etmiş.
ÖNCEKİ HABER

7 Nisan’a çağrı yapıldı

SONRAKİ HABER

TABLO

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...