05 Nisan 2007 00:00

Darbe iddiaları hakkında inceleme

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu ileri sürülen günlükte eski kuvvet komutanlarının 2 kere darbe girişiminde bulunduğu yönündeki iddialarla ilgili inceleme başlattı.

Paylaş

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu ileri sürülen günlükte eski kuvvet komutanlarının 2 kere darbe girişiminde bulunduğu yönündeki iddialarla ilgili inceleme başlattı.
Savcılar, siyasi iradeyi bekledi
Nokta dergisi tarafından, 29 Mart 2007 tarihinde yayımlanan haberdeki iddialar hakkında ancak Başbakan Erdoğan’ın, açıklamasından sonra inceleme başlatılabildi.
Erdoğan, önceki gün “Görev savcıların ama onlardan ses yok” demişti. Erdoğan’ın, darbe hazırlığı iddialarıyla ilgili olarak savcıların harekete geçmesi istemiyle yeni bir hukuki tartışma başladı.
Konuyla ilgili dün ANKA’ya açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, darbe hazırlığı yapmanın yasalarla düzenlenmiş ağır bir suç olduğunu söyledi. İddialara konu olan suçun ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girdiğine dikkati çeken Sancar, “Dolayısıyla iddialar hakkında sivil savcıların harekete geçmesi gerekiyor. Darbe girişimi kanunlara göre de çok ciddi ve ağır bir suç. Ancak şimdiye kadar hiçbir savcı bu iddiaların doğru olup olmadığını araştırmak için harekete geçmedi. Harekete geçmeyen bu savcılar görevi ihmal suçu işliyorlar” dedi.
Daha önce andıç iddialarıyla ilgili sadece bilginin nereden sızdırıldığına dair soruşturma açıldığını anımsatan Sancar, “Bunlar fiilin üstünü örtmeye yönelik soruşturmalardır” şeklinde konuştu. (Ankara/ANKA)
Eski Kuvvet Komutanları hakkında suç duyurusu
Başbakan Erdoğan, Nokta dergisinin 29 Mart 2007 tarihli sayısında Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in günlüğüne dayanarak gündeme getirilen darbe girişimi iddiaları konusunda Cumhuriyet savcılarını göreve çağırırken, haberin yayınlandığı gün suç duyurusu yapıldığı öğrenildi.
Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Tuna Bekleviç, 29 Mart 2007’de Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir dilekçeyle başvurarak, emekli Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Deniz Kuvvetleri Oramiral Komutanı Özden Örnek hakkında Anayasa’yı ihlal ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Bekleviç, dilekçesinde şöyle dedi: “Nokta Dergisi’nin 29.03.2007 tarihinde Sn. Özden Örnek’e ait olduğu belirtilen günlükler yayınlamıştır. Bu habere konu olan günlüklere göre Kuvvet komutanlarının Anayasal düzene karşı plan içerisinde bulunduğunu göstermektedir. Günlükteki ifadelere göre dönemin Kuvvet komutanları 765 sayılı eski TCK madde 146’ya ve 5237 sayılı yeni TCK madde 309’a muhalefet ederek suç işlemiştir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘İnsan hakları savunucuları tehdit altında’

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...