05 Nisan 2007 00:00

Cizre hükümete öfkeli

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Belediye Başkanı Aydın Budak’ın apar topar tutuklanmasına halk öfkeli. Kentte esnaf kepenk kapatırken, ilçe sakinleri de gösteri yaparak tepkilerini dile getiriyorlar.

Paylaş

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Belediye Başkanı Aydın Budak’ın apar topar tutuklanmasına halk öfkeli. Kentte esnaf kepenk kapatırken, ilçe sakinleri de gösteri yaparak tepkilerini dile getiriyorlar. DTP’li belediye başkanları da Budak’la dayanışma amacıyla Cizre Belediyesi önünde kurulan çadırda 7 Nisan’a kadar nöbet tutacaklar.
DTP’li başkanın tutuklandığı Cizre’de, hemen hemen herkes Belediye Başkanı Aydın Budak’ın yaptığı hizmetlerden, belediyenin faaliyetlerinden memnun olduğunu söylüyor. Halkın yüzde 70 oyu ile seçilmiş olan bir belediye başkanının bu kadar kolay tutuklanabilmesini “Kürtlerin iradesinin çiğnenmesi” olarak değerlendiren Cizreliler, “Bu tür uygulamalar Kürtlerin devlete ve Kürt sorununun çözümüne olan inancını zayıflatıyor” ifadeleriyle tepkilerini dile getiriyorlar.
‘Kürtlerin iradesi tanınmıyor’
Cizreliler olup bitenlerden hükümeti sorumlu tutuyorlar.
Bayındırlık Müdürlüğü’nden emekli olan Atmen Yıldız “Belediye başkanımıza haksızlık yapıldı. Tutuklanmasının gerekçesi nedir? Newroz’da Amed’e, İmralı’ya, Kerkük’e Mahabad’a selam göndermesi, Cizre’ye Cizira-Botan demesidir. Ne var ki bunda? Düşüncesini söylemiş. Bu kadar” diyerek Budak’ın tutuklanmasına tepki gösteriyor.
Serbest meslek sahibi Halit Sansak ise Cizrelilerin yüzde 70 oyu ile seçilmiş belediye başkanının tutuklanmasının Kürtlerin devlete olan tepkisini artırmaktan başka bir işe yaramayacağını söylüyor. Aydın Budak’ın son on dönem belediye başkanlığı yapanlardan daha fazla hizmet ürettiğini söyleyen Sansak, Cizrelilerin belediye başkanlarına sahip çıkacağını dile getiriyor.
Sansak, “Biz Türkiye’de demokrasi, barış, kardeşlik istiyoruz. Ölüm, çatışma ve huzursuzluk istemiyoruz. Bugün Cudi’de Gabar’da ölen Kürt genci de Türk genci de yoksulların çocukları. O dağlarda hiçbir paşanın çocuğu ölmüyor. Biz bir an önce bu savaşın sona ermesini istiyoruz. Biz Cizrelilerin nezdinde Türk de Kürttür, Kürt de Türktür” diyerek barıştan yana olacaklarını ifade etti.
‘Şok olduk’
Geçimini Habur Sınır Kapısı’ndan sağlayan genç kamyon şoförü Seyfettin Onaç, kamyon şoförlerinin sınırda çektiği sıkıntıları anlatarak, “AKP bu sorunları çözeceğine bizim irademizi çiğneyerek, seçtiğimiz belediye başkanını içeri atıyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Pinem Giyimcilik’in sahibi Caner Saçı da, “Belediye başkanının tutuklandığını öğrendiğimizde şok olduk. Aniden tutuklandı. Bu bizim gücümüze gitti. Halkın seçtiği, çalışan bir belediye başkanı. Bu yapılanları hak etmiyor” dedi. (Cizre/EVRENSEL)
Budak hizmet için çalıştı

Cizre Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Eliş, Aydın Budak’ın Cizre halkının yüzde 70 oyu ile seçilmiş bir belediye başkanı olduğuna dikkat çekerek, “Biz belediyede üç yılımızı geride bıraktık. Ama son 40 yılda Cizreye yapılmayan hizmeti de bu üç yıl içerisinde gerçekleştirdik. Aydın başkan 3 yıl boyunca rantçılar tarafından çar çur edilen halkın parasını hizmet amacıyla kullandı” dedi.
DTP üzerindeki baskıları, tamamen siyasi ve seçimlerin yaklaşmasına bağlayan Eliş “Başkanımızın tutuklanmasından AKP sorumludur. AKP aklını başına almalıdır. Kürt halkının sabrını taşırmamalıdır.
DTP’li belediyeler ile uğraşacağına hizmetin aksadığı, işçilerin maaşlarının ödenmediği AKP’li Siirt ve Mardin belediyelerinin icraatlarına baksınlar” dedi.
DTP’li Belediye Başkanları Cizre’de

Belediye Başkanı Aydın Budak’ın tutuklanması üzerine, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de aralarında bulunduğu Diyarbakır’daki DTP’li belediye başkanları, DTP genel merkez yöneticileri Orhan Doğan, Selim Sadak ve Osman Özçelik ile İHD yöneticileri Cizre’ye geldi. Yolda engellerle karşılaşan belediye başkanları ve DTP yöneticileri, yaklaşık 3 bin kişi tarafından karşılandı.
Sık sık “Cizre faşizme mezar olacak” sloganının atıldığı Cizre Belediyesi önünde halka hitap eden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP’li belediye başkanları olarak göreve geldiklerinden beri bu ülkenin aydınlık geleceği için, onurlu ve kalıcı bir barış için, yoksulluğun ortadan kaldırılması için çaba harcadıklarını söyledi.
Aydın Budak’ın tutuklanmasından dolayı utanmamak gerektiğini ifade eden Baydemir, tam tersine bu baskıyı yapanların, hizmet çabasını engelleyenlerin utanması gerektiğini kaydetti. DTP üzerindeki baskıların legal siyasetin önünü tıkamaya yönelik olduğunu ve legal siyasetin dışına itildiklerini dile getiren Baydemir, “Biz bunu böyle algılıyoruz. Ama bu oyuna gelmeyeceğiz. Gerilim politikasının bir parçası olmayacağız. Demokratik haklarımızı savunmaya devam edeceğiz” dedi.
Belediye başkanları daha sonra belediye önünde kurulan çadırda nöbet tuttu.
Mehmet Aslanoğlu
ÖNCEKİ HABER

DTP’den baskılara karşı ‘duyarlılık’ çağrısı

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...