05 Nisan 2007 00:00

garip cumhuriyeti

Güneş tepede parıldıyor, rüzgar Ege’nin yüzeyinden aldığı iyot kokusunu Dikili sahiline kadar ulaştırıyor, Recep Dartar zeytinliklerin içindeki çay bahçesinde gazetecileri karşısına almış anlatıyordu:

Paylaş

Güneş tepede parıldıyor, rüzgar Ege’nin yüzeyinden aldığı iyot kokusunu Dikili sahiline kadar ulaştırıyor, Recep Dartar zeytinliklerin içindeki çay bahçesinde gazetecileri karşısına almış anlatıyordu:
- Ali bi ihracat anlaşması yapmak için Ameriga’ya gitmişti. ’78 senesi herhal... Zeytin yağı işiyle uğraşıyoz yine... Konnektikıt’a gitmişti sanırsam. Konnektikıt Ameriga’nın bi eyaletidir. Ondan sonra... Konnektikıt’ta Cenifır adlı bi kıza gönlünü kaptırıyo bu. O yaz geldiler, bi nikah kıyıp gittiler. Gidiş o gidiş...
“Peki Ali Dartar bu adayı kimden satın almış?” diye sordu TMSF’ye devredilen Ciner grubuna ait gazetenin müzmin muhabiri. Recep Dartar:
- Kimseden satın almadı. Ada zati hep bizimdi...
- Bizimdi derken...
- Galip dedemindi. Cumhuriyet kurulduktan bi 10 yıl sonra, gayrimenkulleri belirlemek için kadasturo işlemleri başlatılıyo. Galip dedemin de, dedemin bubası olur kendisi, bi çok yerde ekili arazisi var, bi de sandalı. Sandalla gel zaman git zaman bu adaya gittikçe zeytin fidanı dikiyo, domatiz, biber ekiyo. Kadasturocular adanın Galip dedeme ait olduğunda karar kılıyorlar. Ekili ağacı var o toprakta adamın sonuçta. Galip dedem ölünce, rahmetli 108 yaşına kadar yaşadı, araziler dedeme kalıyor. Dedem ölünce de ada Ali’nin bubasına, bu taraftaki bi kısım toprak da benim bubama kalıyo. Amcoğluyuz Aliylen bildiğiniz gibi.
- Sonra?
- Sonrası işte bildiğiniz gibi... Adanın adın “Garip Adası” oluyor. Dedemin adı Galip ya, isim benzerliğinden “Garip” deyiveriyorlar. Ali’nin de Ameriga’da işleri ters gidince adayı satışa çıkardı.
- Bu yüzden mi?
- Evet. Ya ne yüzden olcek! Karşısı Yunanistan’ın Midilli Adası. Bizim ada Dikili’ylen Midilli arasında. Stratejik bi öneme sahip bu açıdan. Hatta, biliyorsunuz Midilli halkı adayı satın almak için arasında para toplamaya başlamış. Adanın dört bir yanına kumbaralar yerleştirmiş, millet gidip kumbaralara para atıyormuş.
- Peki Ali Dartar yabancı ülkeye ada satmanın yasak olduğunu bilmiyor muymuş?
- Bilmiyormuş. Biz de bilmiyorduk, yeni öğrendik.
- Peki ada Ali Dartara’ın değil de sizin olsaydı ne yapardınız?
- Ne mi yapardım? Garip Cumhuriyeti’ni kurardım! Büyük oğlanı dışişleri bakanı yapardım, hatunu içişleri bakanı yapardım, gendim de devlet başkanı olurdum. Demogratik demogratik yaşardım...
- Ciddi misiniz?
- Hayır...
M. Öner
ÖNCEKİ HABER

Hüseyin öğretmen göz göre göre öldürüldü

SONRAKİ HABER

size de oluyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...