05 Nisan 2007 00:00

Kanserde erken teşhis önem taşıyor

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu (TKASK) ve Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) tarafından Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nce desteklenerek düzenlenen ve 7-8 Nisan 2006 tarihleri arasında Ankara Dedeman Oteli Kongre Merkezi’nde ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen “Birinci Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi”nin ikincisi, 6-7 Nisan’da Dedeman Oteli’nde düzenlenecek.

Paylaş

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu (TKASK) ve Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) tarafından Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nce desteklenerek düzenlenen ve 7-8 Nisan 2006 tarihleri arasında Ankara Dedeman Oteli Kongre Merkezi’nde ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen “Birinci Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi”nin ikincisi, 6-7 Nisan’da Dedeman Oteli’nde düzenlenecek.
1947’de kurulan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun amacı, kanserle savaşta çağdaş düzeye ulaşabilmek için kanser konusunda araştırmalar yapmak, kanserle savaşın yöntemlerini saptayıp mücadele için kullanılabilecek kaynaklar yaratmak, kişi kurum ve kuruluşları bir araya getirerek işbirliğini sağlamak, kanser ile savaş ve kanser hastaları için gerekli yardımları sağlayarak bu alanda olumlu sonuçlar almak, halk ve hekim eğitiminde görevler yüklenmek... Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Dernek Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ile yaptığımız görüşmede, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yapılan etkinlik ve kansere yol açan faktörler hakkında konuştuk.
Türkiye çapında Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu standını ziyaret eden konuklara aydınlatıcı bilgiler verildiğini söyleyen Kutluk, “Kurumumuz 50 yılda kanser savaşına önemli katkılarda bulunmuş, ülkemizde ilk kanser hastanesinin açılması, ilk kanser kongresinin düzenlenmesi, ilk kanser istatistiklerinin derlenmesi gibi ilklere imzasını atmış olup bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarına devam edecektir” dedi. Ayrıca kitap, broşür ve diğer dokümanlar ücretsiz olarak sağlanarak kanser farkındalığını artırmaya çalışan bir aktivite içine girildiğini belirtti.
Tütün kullanımı engellenmeli
Kanserden yüzde 43 oranında korunmanın mümkün olduğunu ifade eden Kutluk, bunun en önemli ilk adımının tütün kullanımının engellenmesinden geçtiğini belirtti. Kutluk, sağlıklı yaşam yani doğru beslenmenin, enfeksiyonel bulaşıcılardan, genç yaşta güneş yanıklarından korunarak deri kanserini önlemenin başlıca yöntemlerinden olduğunu söyledi. Her yıl 51 bin kanserli hastanın ortaya çıktığını belirten Kutluk, bunda nüfus artışı ve buna paralel olarak yaşlı nüfusun fazla olmasının payının büyük olduğunu ifade etti. Kanser olan erkeklerin yüzde 40 oranında akçiğer kanseri olduğunu söyleyen Kutluk, bunun tütünle paralelliğine dikkat çekti. Kadınlarda ise meme kanserinin oranının yüksekliğine dikkat çeken Kutluk, kadın ve erkekte sıklıkla karşılaşılan diğer kanser türlerinin mide ve kalın bağırsak kanseri olduğunun altını çizdi.
Meme kanserinin, tüm dünyada kadınlarda sıklıkla görülen bir kanser türü olduğunu belirten Kutluk, elle muayenenin ve mamografi ile erken teşhisin ölüm riskini yüzde 20 oranında azalttığını söyledi. Prostat kanseri teşhisinin ise erkeklerde yılda bir kez kan testi sayesinde mümkün olabildiğini anlatan Kutluk, bu yöntemle doğru korunulabileceğini, sosyal destek ile tedavide başarılı olunabileceğini vurguladı.
Kanserle mücadelede birçok sorun yaşandığını belirten Prof. Dr. Tezer Kutluk, “Devlete, kişiye, sivil toplum kuruluşlarına düşen sorumluluklar var. Fakat en önemlisi, tütün kullanımının artıyor olması. Tütün ile ilgili maddenin Meclis’ten onaylanması gerekiyor. Beslenme alışkanlığı iyi olmayan bir ülkeyiz. Ve kanserli hastalara destek anlamında sorunlarımız var” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Kanser ilacına toplatma
Sağlık Bakanlığı, ‘üretim yerindeki kirlilik’ şüphesi gerekçesiyle ithal kanser ilacı Taxol’un toplatılmasına karar verdi. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nce yapılan duyuruda, Bristol-Myers Squibb İnc. adına ithal ruhsatlı Taxol 30 mg/5 ml ve Taxol 100 mg/17 ml Flakon adlı preparatların üretim yerinin sterilite ünitesinde yetersizlik tespit edildiğinin bildirilmesi nedeniyle söz konusu preparata ait tüm serilerin geri çekilmesine karar verildiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, söz konusu ilacın yurtdışındaki üretim yerinde kirlilik şüphesi oluşması üzerine uzman heyet tarafından yapılan incelemede, bunun üretilen ilaçları etkilemediğinin saptanmasına rağmen kararın tedbiren alındığını kaydettiler. Yetkililer, vatandaşları ellerindeki ilaçları kullanmamaları ve satın aldıkları eczanelere iade etmeleri için uyardı. (Ankara/EVRENSEL)
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

‘Aile hekimliği kaos yaratacak’

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...