06 Nisan 2007 00:00

Ukrayna’da kriz tırmanıyor

Ukrayna’da Batı destekli Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun, “meclisi feshetme” girişimi ve “erken seçim” çağrısı ile derinleşen siyasi kriz, tarafların karşılıklı tehditleriyle daha da tırmanıyor.

Paylaş

Ukrayna’da Batı destekli Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun, “meclisi feshetme” girişimi ve “erken seçim” çağrısı ile derinleşen siyasi kriz, tarafların karşılıklı tehditleriyle daha da tırmanıyor. Ülkede iki sene önce Batı destekli bir “turuncu” darbeyle iktidara gelmiş olan Yuşçenko’nun son girişimine karşı, Rusya’ya yakınlığıyla bilinen Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç ise Yuşçenko’yu cumhurbaşkanlığı seçimiyle tehdit etti.
Meclis kuşatması
Son gelişmeleri “darbe” olarak nitelendiren Yanukoviç’in lideri olduğu “Bölgeler Partisi” üyeleri ise, parlamentoyu kuşatmış durumda.
Başkent Kiev’in Bağımsızlık Meydanı karşılıklı eylemlere sahne olurken, Bölgeler Partisi üyeleri ise tıpkı “turuncu darbeci”lerin yaptığı gibi meclisin etrafında çadırlar kurmuş durumda. Meydan kızıl ve mavi bayraklı Başbakan Yanukoviç’in desteçileriyle dolu. Bu gelişmeler karşısında Yuşçenko ise rakibini “siyasi yolsuzlukla” suçladı. Yanukoviç’i, “Ukrayna’yı şiddete çekmekle” de itham eden Yuşçenko, The Guardian gazetesine verdiği demeçte “Hükümetin oluşturulduğu temeller, demokrasiyi tehdit ediyor” dedi.
Uzmanlar ise ülkedeki krizin gün geçtikçe daha da derinleştiğini belirterek, son iki senedir adeta “bir satranç tahtasına” dönen Ukrayna siyasi ortamının, bu krizden uzun bir süre çıkamayacağı konusunda uyardı.
Baskı istifa getirdi
Bu arada, ülkedeki siyasi kriz sürerken Anayasa Mahkemesi Başkanı İvan Dombrovski istifa etti. Dombrovski’nin istifa kararı kabul edilmezken, kararında “aşırı baskı altında” olmasının etkili olduğu belirtiliyor.
Anayasa Mahkemesi, Batı yanlısı Yuşçenko’nun 2 Nisan Pazartesi günü verdiği parlamentoyu fesih kararının geçerli olup olmadığı hakkında görüş bildirmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Solomon Adaları’nda salgın tehdidi

SONRAKİ HABER

Güney Veziristan kaynayan kazan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa