06 Nisan 2007 00:00

Anter cinayetinde yeni soruşturma

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 15 yıl önce öldürülen Kürt Gazeteci-Yazar Musa Anter cinayetinden sorumlu olanlar hakkında yeniden soruşturma başlattı.

Paylaş

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 15 yıl önce öldürülen Kürt Gazeteci-Yazar Musa Anter cinayetinden sorumlu olanlar hakkında yeniden soruşturma başlattı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, suikasta karıştığı ileri sürülen ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı. Başsavcılık, İsveç’te yaşayan eski JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan’ın da iade edilmesini istedi. 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da öldürülen Anter cinayeti kayıtlara ‘faili meçhul’ olarak geçti. Yıllardır gerek Anter ailesi, gerekse kitle örgütleri ve siyasi partilerin tüm girişimlerine karşın herhangi bir işlem başlatılmamıştı.
Anter cinayetinden yaralı olarak kurtulan DTP yöneticisi Orhan Miroğlu, soruşturma açılmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Miroğlu, Abdülkadir Aygan’ın uluslararası savaş suçlusu olduğunu söyleyerek, Anter cinayetinin tüm faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına vesile olmasını umduğunu söyledi. Gelişmeleri basından takip ettiğini ifade eden Anter’in avukatı Selim Okçuoğlu ise, “Umarım sonuna kadar gidilir ve perde arkasındakiler de yargılanır” dedi.
Aygan’ın iadesi istendi
Başsavcılık, suikasta karıştıkları iddiasıyla jandarma istihbarat elemanı oldukları belirtilen altı kişi hakkında da soruşturma açtı. Soruşturma, 1992-1994 yılları arasında Musa Anter başta olmak üzere çok sayıda kişiyi kaçırıp öldürdükleri iddia edilen ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım, PKK itirafçıları Abdulkadir Aygan, Ali Ozansoy, Cemil Işık, Şırnaklı Hamit ve ölen Binbaşı Ahmet Cem Ersever’i de kapsıyor. Soruşturmada öncelikle İsveç’te yaşayan Abdulkadir Aygan’ın iadesi istendi.
‘Yeşil’ kod adlı Yıldırım ile Ali Ozansoy, Cemil Işık ve Şırnaklı Hamit isimli kişiler hakkında da gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Yakalanmaları için 81 il emniyet müdürlüğü ve jandarma birimlerine talimat verilirken, kullandıkları kimliklerle yurtdışına giriş-çıkış yapıp yapmadıklarının Emniyet Genel Müdürlüğü’ne sorulması için yazı yazıldı. Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğü’ne de yazı yazılarak Mahmut Yıldırım’a ait terhis belgesinin onaylı suretinin gönderilmesi istendi Ersever’in faili meçhul bir cinayete kurban gitmesi nedeniyle hakkındaki soruşturma, ilgili nüfus müdürlüğünden istenen ölüm kaydının gelmesinden sonra dosyadan düşürülecek. Aygan için düzenlenen iade talepnamesi Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Okçuoğlu: Kuşkularımız var

Anter davası avukatı Selim Okçuoğlu ise, açılan soruşturma haberini basından takip ettiğini ifade ederek, geç kalmış bir olgu olarak değerlendirdi. Maddi verilerin cinayetten bu yana bilindiğini dile getiren Okçuoğlu, “Yoğun kuşku vardı. AİHM’e açılan dava kazanıldı. Türkiye 2 ve 12. maddelerden mahkum edildi. Ancak biz 2. maddeyi yeterli bulmadığımız için itiraz ettik. İtirazda cinayete ilişkin ciddi belirtiler var. Susurlukla bağ kurarak açıklanmıştı cinayet. Bizim şöyle bir endişemiz var: Daha güçlü bir mahkumiyetin önüne geçme yönünde kuşkularımız var. Umarım yanılıyoruzdur. Cinayetle ilgili tüm belge bilgiler elimizde mevcut. Cinayetin aydınlatılmasına katkımız olacaktır” diye konuştu.
Miroğlu: Olumlu bir adım
Cinayetin tanıklarından Orhan Miroğlu soruşturmanın yeniden başlatılmasının olumlu olduğunu söyledi. Miroğlu şöyle devam etti: “Aslında bir dönemin tanığı Aygan’ın İsveç’ten istenmesi önemli. Aygan uluslararası savaş suçlusudur ve Savaş suçluları ile aynı muameleyi görmelidir. Kendisi de Türkiye’de can güvenliği olduğu durumda yaşanan faili meçhullerin aydınlatılması konusunda girişimde bulunabileceğini söylemişti. Aygan’ın söylediklerinin yüzde 90 gerçek payı var. İki tane faili meçhul cinayetin gömülü olduğu yerlerden cesetler ailelerin girişimiyle çıkarıldı. Aygan’ın söyledikleri ciddiye alınmalı, bir dönemin aydınlanması açısından.”
Miroğlu, Musa Anter cinayetinin tüm faili meçhul cinayetlerin aydınlanmasına vesile olmasını umduğunu ifade ederek, toplumun geçmişiyle yüzleşeceğini söyledi.
Aygan’ın itiraflarına dikkat çeken Miroğlu, “Tetikçi Hamit Yıldırım’ın şu anda Şırnak’ta koruculuk yaptığı bilgileri var. İçişleri Bakanlığı bu iddiaları araştırmalı. İçinde Yaşar Kemal, Vedat Türkali ve Mehmet Uzun’un da olduğu 350 aydının geçen yıl Yıldırım’ın akıbetinin öğrenilmesi, Aygan’ın itiraflarının araştırılması için suç duyurusunda bulunduk. Diyarbakır Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma hayra alamet” diye konuştu.
Derya Karaçoban
ÖNCEKİ HABER

Gülistan bir kere daha öldü

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...