06 Nisan 2007 00:00

ÇHD yargıda bağımsızlık istedi

Avukatlar Günü kutlamaları devam ediyor. Kutlamalar çerçevesinde Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi de basın açıklaması yaptı. Açıklamada savunma ve yargı bağımsızlığının tehlike altında olduğu belirtildi.

Paylaş

Avukatlar Günü kutlamaları devam ediyor. Kutlamalar çerçevesinde Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi de basın açıklaması yaptı. Açıklamada savunma ve yargı bağımsızlığının tehlike altında olduğu belirtildi.
ÇHD Adana Şube Başkanı Av. Faruk Ulaş yaptığı açıklamada, 5 Nisan Avukatlar Günü’nü yargının ve savunmanın içinde bulunduğu durum karşısında endişeli ve buruk kutladıklarını belirtti. Avukatlık Kanunu Tasarısı ile mesleki saygınlığın risk altında olduğunu belirten Ulaş, yargı sisteminin siyası iktidar tarafından müdahaleye uğradığını ifade etti. Temel hak ve hürriyetlerin ihlaline ilişkin pek çok davanın zamanaşımına götürülmekte olduğunu ve toplumun adalet beklentilerinin karşılanmadığını ifade eden Ulaş, uygun olmayan binalar, hakim, savcı açığı ve personel yetersizlikleri ile boğuşan yargı sisteminin, her geçen gün itibar kaybına uğradığını dile getirdi.
Demokratik bir anayasa talebi
Ulaş, 301. madde başta olmak üzere düşünce ve ifade özgürlüğünün önünde engel teşkil eden yasaların varlığını koruduğunu, çeteleşme ve derin devlet bağlantılarıyla adalet sisteminin baskı altına alındığını belirtti. Ulaş, Yaşar Kemal’in ‘Türkiye Barışını Arıyor’ konferansında söylediği “Ya gerçek demokrasi ya hiç” sözüne atıfta bulunarak “Ülkemiz, 12 Eylül yasalarından kurtarılmalı, demokratik bir anayasa oluşturulmalıdır. Antidemokratik seçim sistemi değiştirilerek halkın iradesinin Meclis’e yansıması sağlanmalıdır”dedi. Ulaş; “Her biri birer saldırı niteliğindeki yasal düzenlemeler karşısında mesleğimizin saygınlığını korumak için tüm meslektaşlarımızı birlik içerisinde hareket etmeye çağırıyor ve 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.
Kazanımlar geri alınıyor
Diyarbakır Barosu Adliye sarayı önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Diyarbakır Baro Bakanı Sezgin Tanrıkulu, avukatların yaşadığı sıkıntılara ve son dönemlerde yapılan yasal değişikliklere dikkat çekti. Yapılan yasal düzenlemelerle adaletin gerçekleşmesi, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve adil yargılanmanın sağlanmasına yönelik var olan kazanımların geri alındığını belirten Tanrıkulu, avukatlık mesleğinin onurunu en zor şartlarda koruyacaklarını ifade etti.
‘5 Nisan Avukatlar Günü’, Ankara, Mersin, Sivas, Hatay ve Zonguldak’ta çeşitli etkinliklerle kutlandı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Hüseyin Cebe’nin anısına

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...