06 Nisan 2007 00:00

Güzel bir ortamın atmosferini dostlarla paylaşmak

Güzel bir ortamın atmosferini dostlarla paylaşmak; hüznüyle, sevinciyle kalabalık insanlarla paylaşmak bazen çok güzeldir. Geçenlerde böyle günlerden birini yaşadık. Bir sinema filmini seyretmeye kalabalık bir şekilde gittik.

Paylaş

Güzel bir ortamın atmosferini dostlarla paylaşmak; hüznüyle, sevinciyle kalabalık insanlarla paylaşmak bazen çok güzeldir. Geçenlerde böyle günlerden birini yaşadık. Bir sinema filmini seyretmeye kalabalık bir şekilde gittik. Bir filmin kalabalık bir halde sinemada seyredildiğinde daha haz verici olduğunu az çok biliriz. Ama bize asıl heyecan ve mutluluk veren, geri dönerken otobüste 40 kişiyle film hakkındaki yorumların, düşüncelerin kimin ne anladığının tartışıldığı andı. Hele bu insanların içinde hayatında ilk kez sinemaya gidenlerin o andaki mutluluğunu, duygularını paylaşmak çok güzeldi.
Bizler Tokat-Almus’a bağlı Ataköy (Kızıldere) kasabasında yaşıyoruz. Kasaba ilçeye 13 km, il merkezine 50 km. uzaklıkta bir yer. Kasabamızda insanların kendini geliştireceği sosyal-kültürel mekanlar yok (belediyemiz dışında). Kasabamız yaklaşık 8 yıldır belediye. Bizler belediyenin bize sunduğu imkanlarla burada birçok şeyi başardık. İnsanların anlayış yapısından tutun yaşam tarzlarına kadar... Kasabamızda her yıl Mayıs’ın 7’sinde geleneksel Hıdrellez şenlikleri kutlanıyor. Biz de bu vesileyle folklor, semah, ve müzik çalışmaları yapıyoruz. Hem kendi şenliğimizde hem de bölgedeki diğer şenlik ve kutlamalarda gösteri sunuyoruz. Böylelikle hem kasaba gençlerinin hem de bölgemizdeki diğer gençlerin birbirleriyle kaynaşmalarına olanak sağlamış oluyoruz. Hem de çevremizi tanımış ve tanıtmış oluyoruz. Bu tür çalışmalar ilk zamanlar yadırganıyordu. Sinemaya ve tiyatroya gitmek de yadırganıyordu. Birçok şey ayıplanıyordu. Biz bunları aştık. Çevredeki diğer ilçe ve kasabalarda yaşayan insanlara da örnek olduk. İlkleri başarmak her zaman zordur. Biz bu zoru başardık.
Sanata ve eğitime verdiğimiz önemi halkımızla paylaşmak için her yıl sinema, tiyatro vb. etkinlikler yapıyoruz. Profesyonel tiyatro grupları getiriyor veya topluca sinemaya gidiyoruz. Geçtiğimiz haftalarda yine Tokat’ın merkezinde bulunan sinemaya yaklaşık 40 kişiyle gittik. Filmi çok beğendik. Başrol oyuncusunun da dediği gibi ‘Beynelmilel bir şey’ idi işte. Filmin adı “Beynelmilel” idi ama içeriği pek de beynelmilel değildi.
Filmden çok etkilendik. 12 Eylül sonrası sıkıyönetim döneminin yasaklarını anlatıyordu. Ne kadar mantıkdışı olduğunu ve incir çekirdeğini bile doldurmayan şeyler yüzünden insanların nasıl ölüme götürüldüğünü, nasıl parçalandığını; güç kimdeyse onun sınıfının mantıksız ve insanlık dışı da olsa nasıl korunduğunu, yine kadınların nasıl meta olarak görülüp sömürüldüğünü ve bazılarının nasıl yalakacı olup bazılarının ise nasıl sindirildiğini anlatan trajikomik bir filmdi izlediğimiz.
Aynı gün sinema çıkışı bir toplantıya gittik. Toplantıyı Emek Partisi Tokat İl Yönetimi düzenlemişti. Orada da güzel şeylere değinildi. Genel merkezden gelen bir arkadaşımız, yakında bizim de bir TV kanalımızın olacağının ve adının da Hayat Televizyonu olacağının müjdesini verdi. Kanal hakkında ve parti politikaları hakkında bilgi verdi. Bizler de sevinçle karşıladık tabii. Bu televizyonda bizler gibi halkın yaşamlarının ve coşkularının da yer alacağının hevesine kapılmadık da değil hani. Geriye dönerken herkesin yüzünde tatlı bir yorgunluk ve tebessüm vardı.
Bu arada bir çağrı da yapmak istiyoruz. Bu yıl Hıdrellez şenlikleri 6 Mayıs 2007 Pazar günü kasabamızda yapılacaktır. Tüm can dostları şenliğimize bekliyoruz.
Almus-Ataköy kasabasından Evrensel okurları(TOKAT)
ÖNCEKİ HABER

SANSÜRE HAYIR!

SONRAKİ HABER

Hüseyin Cebe’nin anısına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...