07 Nisan 2007 00:00

Medya Gözlem Platformu kuruluyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD), medyadaki olumsuz gelişmeleri mercek altına almak için bir gözlem platformu oluşturmaya karar verdi.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD), medyadaki olumsuz gelişmeleri mercek altına almak için bir gözlem platformu oluşturmaya karar verdi. Bugün bu amaçla bir medya forumu düzenleniyor.
Açılışını İLAD Başkanı gazeteci Hıfzı Topuz’un yapacağı, gözlem merkezi platformu Fransa’daki uygulamaları örnek alıyor. Yazılı bir açıklama yapan düzenleyiciler, habere özgürce ulaşma olanağının giderek ortadan kalktığına dikkat çekti. İLAD ve TGC imzalı açıklamada, bugünkü medya ortamı şöyle tarif edildi: “Vatandaşın anlatım özgürlüğü, ticari anlatım yöntemlerinin baskısı altında yok olmaktadır. Medyada büyük birleşmeler, erimeler ve tekelleşmeler olmakta, medya patronları dünya ekonomisine ve politikası yön vermektedir. Haberler çarpıtılmakta ya da hiç iletilmemektedir. Yalan haberler, kışkırtmalar, ön yargılar yayıncılığa egemen olmaktadır.”
Gözlem platformunun çalışmaları arasında gazetelerde, radyo ve televizyonlardaki olumsuz gelişmeleri mercek altına almak, iç ve dış haberlerin, kültür, ekonomi, sosyal ve siyasal içerikli önemli haberlerin çarpık ya da eksik yansıtılmasını eleştirmek, yanlışları kamuoyuna iletmek ve geniş yankı uyandıran konular üzerinde tartışmalar açarak paneller düzenlemek yer alacak. Ayrıca platformun “Enformasyonun, kültürün ve eğlencenin mal biçimine dönüşmesine, gazetecilerin siyasal ve mali iktidarların emrinde olmalarına karşı çıkacağı” da belirtildi. Medya Gözlem Platformu’nun, medyanın finansal ve endüstriyel yoğunlaşmasına karşın, demokratik yasal düzenlenmeleri savunacağı, hükümete, partilere, holdinglere, finans kuruluşlarına, dinsel örgütlere ve tarikatlara bağlı olmayan, kâr amacı gütmeyen, enformasyon ve kültür ağırlıklı, “laik bir Üçüncü Sektör Medyasının” gelişmesini destekleyeceği vurgulandı.
Platforma gazeteciler, araştırmacılar ve sosyal bilimcilerin yanı sıra, örgütler ve kişiler de özgürce katılabilecek. Platformun temellerinin atılacağı forum, bugün saat 14.00’da İstanbul’da TGC Burhan Felek Salonunda düzenlenecek. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Rektörler medyatik oldu

SONRAKİ HABER

Zihniyet sorgulanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...